/
Ankara
Genel

"Biyometrik Veri Yönetim Sistemi - AFIS Tanıtım Toplantısı", 6 Nisan 2021 tarihinde Sheraton Hotel'de düzenlendi.   

Toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcıları Tayyip Sabri Erdil ve İsmail Çataklı, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ve Türksat A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok katıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin bugün yazılım üretmede küresel anlamda ciddi potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Konunun uzmanları tarafından yapılan bir değerlendirmedir. Bizdeki e-Devlet Kapısı projesinin verimliliği, işlevselliği, hizmet üretme kapasitesi, hizmet çeşitliliği, ABD'de sunulan e-devlet hizmetinden yüksektir." ifadesini kullandı.

Soylu, İçişleri Bakanlığı'nın önemli bir yazılım üreticisi hâline geldiğini belirterek, sadece Bakanlık bünyesinde 2017'de e-Devlet Kapısı’ndan 51 hizmet sunulurken, bu sayının 7 kat artarak 352'ye yükseldiğini bildirdi.

Bakan Soylu, böylece bürokrasinin azaldığını, teknolojik, hızlı ve verimliliği yüksek hizmet sunulduğunu ve tasarruf yapıldığını anlattı.

İçişleri Bakanlığınca kurulan e-başvuru kapsamında 186 hizmetin, e-Devlet Kapısı’na alındığını söyleyen Soylu, bu uygulama yoluyla özellikle COVID-19 sürecinde vatandaşlara kolaylık sağlandığını, üretim ve tedarik zincirlerinin aksamadığını dile getirdi.

İçişleri Bakanı Soylu, Bakanlık olarak 2020'de, e-devlet hizmetleriyle 4,1 milyar lira, yalınlaştırma çalışmaları sonucunda 1,4 milyar lira, diğer başlıklarla birlikte toplam 9,1 milyar lira tasarruf yaptıklarını bildirdi.

“Eşleştirmelerle tam 117 bin 648 olayı aydınlattık"

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İdaresi Genel Müdürlüğü gibi veri tutan birimlerin birbiriyle entegrasyonunun önemini vurgulayan Soylu, "Birimler arasındaki parmak izi entegrasyonunu AFIS projesiyle sağladık. 18 Ekim 2018'den itibaren tam 490 bin 849 olaya ait veriyi sisteme girdik ve yapılan eşleştirmelerle tam 117 bin 648 olayı aydınlattık." dedi.

Soylu, "Biyometrik Veri Yönetim Sistemi"nin dijital adımların en büyüklerinden olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

Günümüzde biyometrik veri, hem korunması gereken, hem de yetkili kurumlar eliyle etkin ve verimli şekilde kullanılması gereken veridir. Bugünün dünyasında kişisel verilerin korunması hakkı, temel insan hakları arasına girebilecek kadar önemli bir hâle gelmiştir. Biyometrik veri artık, kişinin bir parçasıdır. Bundan dolayı da korunması, kişinin bizzat kendisinin koruması anlamındadır.

Bakan Süleyman Soylu, COVID-19 salgınının, yüz tanıma, iris tanıma ve ses tanıma gibi temassız biyometrik verilere talebi artıracağını ifade ederek, "Bu noktadan hareketle, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki biyometrik verilerin güvenli şekilde toplanması, sayısallaştırılması ve işlenmesini sağlamak, bunu milli yazılımlarla kendi içimizde yapabilmek için 'Biyometrik Veri Yönetim Sistemi' projesi devreye alındı." diye konuştu.