/
Gebze
Uydu

Türksat Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Demirel, Türksat’ın ana iletişim desteğiyle Gebze Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Kulübü tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen “5. Uzay Günleri- Artemis”de Türksat’ın uydu tarihçesini ve son gelişmeleri sektör temsilcileriyle paylaştı.

Türk uzay ve roket sektörünü bir araya getiren ve Türksat desteğiyle beşinci kez düzenlenen “5. Uzay Günleri Artemis” 24-25 Şubat 2022 tarihlerinde Gebze Teknik Üniversitesi’nde başladı. Sektörün en üst düzeyde temsil edildiği ve sektör panellerinin yanı sıra, uzay simülasyonları, astrofotoğraf atölyesi gibi birçok farklı etkinliğin yer aldığı 5. Uzay Günleri Artemis ile Türk uzay ve roket sektörünün önde gelen isimleri üniversiteli gençlerle bir araya getiriliyor.

Türksat Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Demirel, 5. Uzay Günleri- Artemis’de yaptığı konuşmada uydu sektörü temsilcileri ve genç mühendislere Türk uydu sektörünün geldiği noktaya ilişkin önemli bilgiler verdi. Türksat’ın Türkiye’nin tek uydu operatörü olduğunu anımsatan Demirel, uydu hizmetleri kapsamında yaptığı çalışmalara da dikkat çekti. Alçak irtifa uydularının (LEO) orta irtifa uydularının (MEO) ve yüksek irtifa uydularının (HEO) özelliklerini anlatan Demirel, Yer sabit (geosynchronous) uydularının bu yörüngede olduğunu ve Türksat haberleşme uydularının da söz konusu yörüngede bulunduğunu kaydeden Demirel, geçen yıl Haziran ayında hizmete başlayan Türksat 5A’nın yanı sıra 19 Aralık 2021 tarihinde SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya gönderilen Türksat 5B uydusunun da söz konusu yörüngede olduğunu anımsattı. Türksat 5B’nin fırlatma gününden sonra yaklaşık 160 günlük yörünge yolculuğu olacağını anlatan Demirel, Türksat 5B haberleşme uydusunun Haziran ayında 42 derece doğu yörüngesine yerleşmesinin planlandığını 1,5 aylık test sürecinin ardından ise faaliyetlerine başlayacağını açıkladı.

 

Genç Mühendislere destek

Genel Müdür Yardımcısı Demirel, uydu üretimine yönelik açıklamalarda da bulundu. Bir uydunun yapım aşamasının çok detaylı olduğunu ve Haberleşme ve Telemetri-Komut-Menzillendirme sistemlerinin binin üzerinde bileşenden oluştuğuna dikkat çeken Demirel, Türksat’ın özellikle genç mühendislere uydu tasarım ve üretim aşamalarında transfer programları ile eğitim aldırdıklarını anlattı. Teknoloji Transfer Programı (TTP) kapsamında Türksat 3A ile birlikte Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının üretim sürecinde insan kaynağı yetiştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Demirel, Türksat 3A uydusu ile başlayan bu süreçte uydu tasarım, üretim ve test faaliyetleri alanlarında yetiştirilen uzman personelin Türksat 6A milli haberleşme uydusu projesinde de görevlendirildiğine işaret etti. Demirel, özellikle genç mühendislerin uydu sektöründe yer almaları için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak Türksat Model Uydu Yarışması’na da bu noktada büyük önem verdiklerini anlattı.