05 Ağustos 2019
Genel

Türksat, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen 22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne iletişim sponsoru olarak destek verdi.

1-4 Ağustos 2019 tarihleri arasında Antalya Saklıkent’te düzenlenen şenliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu katıldı.

Profesyonelden amatöre birçok astronomu buluşturan etkinlikte astronomi konulu seminerler, gökyüzünü ve gökcisimlerini tanımaya yönelik teleskoplarla gözlemler, atölye çalışmaları, firma sergileri ve çeşitli yarışmalar yapıldı.

Varank, açılışta yaptığı konuşmada, bu yıl şenliğin merhum Prof. Dr. Berahitdin Albayrak'ın anısına düzenlendiğini bildirerek “Türkiye Uzay Ajansının yönetimi için adeta bir yıldızlar kadrosu oluşturmaya çalıştık. Yakın zamanda kamuoyuna da açıklayacağımız bu ekibin öncülüğünde, alanında uzman isimlerle ülkemizi, havacılık ve uzay alanında dışa bağımlı olmayan, rekabetçi bir konuma getireceğiz.” dedi.

Deniz seviyesinden 2 bin 200 metre yükseklikte gerçekleşen şenliğe ilk defa geçen yıl katıldığını aktaran Varank, "Burada 3 gece boyunca astronominin doğal laboratuvarı olan gökyüzünü hep birlikte gözlemleyeceğiz. Gökyüzünün gizemlerini birkaç günlüğüne de olsa keşfetme heyecanını birlikte yaşayacağız." diye konuştu.

Geçen yıl 350 kişinin katıldığı şenliğe bu yıl, 6 bin başvuru arasından kurayla seçilen bin kadar gökbilim meraklısının katıldığını kaydeden Varank, havacılık ve uzay bilimine olan merakın artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Varank, büyük devletlerin gelişmişlik yarışında uzay çalışmalarını kaldıraç olarak kullandıklarına işaret ederek, Türkiye'nin uzay ve havacılık alanında lider ülke olma yolunda hızla ilerlediğini ve gerekli altyapı hazırlıklarını yaptıklarını vurguladı.

Varank, şöyle devam etti: 

TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, sıradan bir yaz kampı ya da şenlik değil, gençlerimize yeni ufuklar açacak bir gelecek simülasyonudur. Bu gece teleskoplarla gökyüzüne baktığınızda yalnızca gezegenleri değil geleceği göreceksiniz. Geleceğin Türkiye'sini işte burada bir araya gelen bilime aşık, öğrenmeye sevdalı nesiller olarak sizler inşa edeceksiniz.

Uzay çalışmalarını, stratejik ve yatırım yapılması gereken bir alan olarak gördüklerinin altını çizen Varank, şunları kaydetti:

Türkiye'nin bu uzay rekabetindeki geç kalmış varlığını en kısa sürede telafi ederek, yerini güçlendirmek istiyoruz. Diyoruz ki 'bu yarışta biz de varız'. Tabi bu işler sadece konuşmakla olmuyor. Altyapı kurmak, planlı bir şekilde çalışmak ve azmetmek gerekiyor. Biz de bu iddiamızı tahkim etmek için stratejiler ve politikalar üretiyor, ileriye yönelik projeler geliştiriyoruz.

Varank, bu kapsamda Türkiye Uzay Ajansının kurulduğunu ve Türkiye'nin uzay alanındaki faaliyetlerinin ortak bir hedef çerçevesinde tek elden yürütüleceğini belirterek, şöyle konuştu:

Uzay Ajansı sayesinde geliştireceğimiz altyapı ve insan kaynağıyla yalnızca dünyada değil uzayda da ülkemizin hak ve menfaatlerini koruyacağız. Tasarımdan analize, üretimden teste, operasyondan entegrasyona kadar uzanan kabiliyetleriyle Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye'nin gelecek vizyonunun nişanelerinden bir tanesi olacak. Türkiye Uzay Ajansı'nın yönetimi için adeta bir yıldızlar kadrosu oluşturmaya çalıştık. Yakın zamanda kamuoyuna da açıklayacağımız bu ekibin öncülüğünde, alanında uzman isimlerle ülkemizi, havacılık ve uzay alanında dışa bağımlı olmayan, rekabetçi bir konuma getireceğiz. Yer istasyonlarından tutun da fırlatma teknolojilerine, elektronik istihbarat ve küresel konumlama uydularına kadar tüm kritik adım ve geliştirmeleri bu ajans vasıtasıyla yapacağız. Türkiye Uzay Ajansı ile birlikte ülkemizi hak ettiği yere, yani uzay ligine taşıyacağız.

Mandal ise konuşmasında, 22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne olan ilginin her yıl arttığını söyledi.

Toplumda bilim ve teknoloji farkındalığını oluşturmaya çalıştıklarının altını çizen Mandal, kurumun bu kapsamda yaptığı faaliyetlerini anlattı. Mandal, şenlik kapsamında çeşitli etkinliklerin yapılacağını belirterek, 4 gün boyunca atölye çalışmaları ve seminerlerin düzenleneceğini dile getirdi.