22 Eylül 2020
Genel

Turkuvaz Yayın Grubu'nun yayın organlarından Sabah gazetesinin düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi, İstanbul Turkuvaz Medya Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Dijital Dönüşüm Paneli’nde önemli açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, dijitalleşme konusunda Türkiye'nin dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, amaçlarının kişilerin hayatını kolaylaştırmak olduğunu söyledi.

Yaptıkları işin, insan-yük ve data taşımak olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, dijital dönüşümün özellikle pandemi süreci ile birlikte öngörülemeyen şekilde hızlandığını ve kıymetinin katlandığını aktardı.

Türkiye'nin dijitalleşme konusunda dünyanın gerisinde kalmasının mümkün olmadığını belirten Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Hatta o noktanın daha da üstüne çıkmamız gerekiyor. Bu konuda çok iddialıyız. Türkiye olarak, dijitalleşme konusunda dünyanın üst noktalarındayız. Bakanlık olarak, havada, karada, denizde, uzaya gönderdiğimiz uydularımızla birlikte dijital dönüşümü en üst seviyede yaşıyoruz ve vatandaşlarımıza yaşatıyoruz, yaşatmayı sürdüreceğiz”

Bakan Karaismailoğlu uzaya gönderilecek uydular hakkında da değerlendirmede bulunarak, "2 Ekim’de 5A uydumuzu teslim almıştık. Bunu inşallah 30 Kasım'da uzaya yollayacağız. Uzaydaki gücümüz de artmaya başlayacak. Böylece yayıncılık gücümüz artacak. 2021'nin ortalarında 5B'yi uzaya yolladığımızda da internet ağımız çok daha güçlenecek. Bunların hepsini hayatımıza entegre edecek şekilde planlıyoruz." açıklamasını yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, " 5G konusundaki faaliyetlere değinerek, "Şu anda ülkemizde 5G'yi 5G Vadisi'nde, başta İstanbul Havalimanı olmak üzere 5G'nin deneme amaçlı kullanım yerleri olan yerlerde kullanıyoruz." açıklamasında bulundu.

Ömer Fatih Sayan, 5G'nin sağlık, ulaştırma, sanayi ve benzeri tüm alanlara ne getireceğini detaylı olarak çalıştıklarını anlattı.

Bu alandaki 5G testlerinin sürdüğünü, tüm yazılımların ve donanımların testlerinin sürdüğünü dile getiren Sayan, "Yerlilik ve millilik oranı en yüksek şekilde 5G'ye geçmenin planlarını yapıyoruz." dedi.
Zirve kapsamında düzenlenen panelde konuşan Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen ise dijital dönüşümün topyekun bir hareket olduğunu ve bütün katmanların birbiriyle uyumlu hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Şen, "Türksat kablo altyapımızla biz 5G'ye dahil olabilecek şekilde bir altyapı sorumluluğu taşıyoruz" ifadelerini kullanarak, "Altyapı sorumluluğunu sadece fiber optik kabloların Türkiye üzerinde yaygınlaştırılması ile değil, uzayın gelişen teknolojilerinin bize sağladığı fırsatlarla fiber ile rekabet edebilecek bir teknolojinin sağlanacağı bir sistematikten bahsediyorum." dedi.

Endüstride değişim trenini kaçırmamaya çalıştıklarını dile getiren Şen, "Pandemi döneminde biz aslında bundan önce yaptığımız yatırımların meyvelerini toplamaya başladık. E-devlet noktasında Türksat olarak milletimize ciddi bir hizmetimiz oldu. Bu yılın mart ayının e-devlet işlemleri ile 2019 yılının mart ayı arasında tam iki kat fark var." şeklinde konuştu.