14 Ocak 2019
Genel

Türksat A.Ş. ile İletişim İşçileri Sendikası (Öz İletişim - İş) 4. dönem işletme toplu iş sözleşmesi imzalandı.

9 Ocak 2019 tarihinde Türksat Gölbaşı Yerleşkesinde gerçekleşen imza törenine Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Vecdi Gönül, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Öz İletişim-iş Sendikası Başkanı Mehmet Güllüoğlu ile Türksat çalışanları katıldı.

“Her 2 Tarafın da Menfaati Düşünülerek Bugünkü Noktaya Gelindi"

İmza töreninde konuşan Gönül, toplu iş sözleşmesi imza töreninde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Sözleşmenin müzakerelerine 21 Kasım'da başladık. Kırılan kol içerde kalır dedik ve her 2 tarafın da ciddi gayreti, meseleye yaklaşımında yalnız bir işçi menfaati değil ülke menfaati de düşünülerek bugünkü noktaya gelindi" dedi.

Gönül, konuşmasına şu şekilde devam etti:

Türksat'ın ülkemiz için yaptığı büyük hizmetlere değerli katkılarda bulunan, bu hizmetleri bizzat gerçekleştiren personelin ödemelerinde, çalışma şartlarında ve geleceğinin tayininde önemli bir aşamayı beraber yaşıyoruz. Türksat denildiği zaman yalnızca bir kamu şirketinden bahsetmiyoruz. Türkiye'nin teknolojik gelişiminde fevkalade önemli yeri olan ve Türkiye'nin Dünya'da söz sahibi olma beklentisi konusunda fevkalade katkıları olan bir kurumdan bahsediyoruz."

Toplu iş sözleşmesinin karşılıklı anlayış içerisinde bitirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gönül, şunları söyledi:

Bu anlayış birliği her şeyden evvel felsefe birliğinden ileri geliyor. Bu da vatanseverlik ve vatana hizmettir. Bu anlayış, karşılıklı müzakerede bulunan arkadaşlarımızın en temel dayanağı olmuştur. Görüşmelerde arkadaşlarımız için makul olan ne ise, hak ne ise onu vermeye çalışıldı. HAK-İŞ'i temsil eden arkadaşlarımız da işçilerin menfaatlerini temsil sorumluluğunun idraki içindeydiler. Ama memlekete hizmet, vatana hizmet noktasında arkadaşlarımızla birleştiler. Ulaşılan neticenin kurumumuz için sendikamız için ve her şeyden önce çalışanlarımız için hayırlı olmasını diliyorum."

Arslan törende yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin önemli kuruluşları arasında yer alan Türksat'ın sendikası olmak, Türksat ile HAK-İŞ arasında toplu iş sözleşmesi imzalayabilmek ve Türksat'ı temsil edebilmenin son derece önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.

“Türksat, Gazi Bir Kuruluşumuzdur"

Türksat ile toplu iş sözleşmesi imzalarken yerine getirilmesi gereken sorumluluklarının farkında olduğunu belirten Arslan, şöyle konuştu:

Türksat, 15 Temmuz Türkiye'yi işgal ve hain darbe girişimine karşı direnen önemli bir kuruluşumuzdur. Bu direnişte şehit verdiğimiz üyelerimiz Rahmetli Ahmet Özsoy ve Ali Karslı'yı rahmet, minnet ve şükranla anıyor, gazilerimize uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum. Bu kuruluşa yönelik saldırıları yapanların en ağır şekilde cezalandırılarak ihanetlerinin bedellerini ödemelerini istiyoruz. Bütün Türksat çalışanlarına bu kuruma sahip çıktıkları için minnetlerimizi sunuyoruz. 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi canınız pahasına ihanetlere karşı direndiniz ve bu sayede bugün Türksat, gazi bir kuruluşumuz olarak hayatını idame ettiriyor. Biz böyle bir kuruluşun toplu iş sözleşmesini imzalıyoruz."

 

Hiçbir toplu iş sözleşmesinin sonuçsuz kalmayacağını, gerektiğinde grev ya da yüksek hakem kurulu yoluyla çözüme kavuşturulacağını belirten Arslan, şunları da söyledi:

Toplu iş sözleşmelerinin süreçleri bir şekilde tamamlanır. Her halükârda demokratik bir ülkede demokratik süreçler tamamlanır. Bize düşen bütün bu sorumluluklarımızın farkında olarak birbirimizi anlayarak ve birbirimize güvenerek ortak ve makul bir yerde buluşmaktır. HAK-İŞ olarak işletmelerimizi rakip olarak değil ortak olarak görüyoruz. Toplu iş sözleşmesi süreçlerini birbirimize güç gösterisi yapılacak platformlar olarak değil, birbirimizi anlamak için, birbirimizi ikna etmek, birbirimizin beklentilerini, taleplerini ortaklaştırmak için uygun bir platform olarak görüyoruz. Toplu sözleşme süreçlerinin kısa zamanda sonuçlandırılarak işletmelerimizi, işyerlerimizi yeni hedeflere doğru yürütmenin yollarını aramamız gerekiyor. HAK-İŞ olarak sorunun bir parçası değil, çözümün tarafı olma gayreti içerisindeyiz."

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin Türksat Yönetim Kurulu Başkanı ve Türksat Genel Müdürüyle birlikte şeffaf ve serbest bir platformda gerçekleştirildiğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

Toplu iş sözleşmesinin tam bir anlayış içerisinde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin masada karşılıklı anlayış içerisinde bitirilmesinde Türksat Yönetim Kurulu Başkanımızın ve Türksat Genel Müdürümüzün emeğe ve emekçiye bakış açıları önemli bir unsur olmuştur. Türksat'ta çalışan arkadaşlarımızın ve sendikamızın yapacağı çok şey var. Bizim buna odaklanmamız gerekiyor. Fazla uzatmadan müzakereleri tadında bitirerek, birbirimizin yüzüne bakamayacak, el sıkışamayacak noktaya götürmeden bu işi bitirmek gerekiyordu. Bence tam tadında bitirdik ve karşılıklı anlayış içerisinde uzlaşıya vardık."

Konuşmaların ardından karşılıklı olarak imzalar atıldı.