28 Şubat 2018
Genel

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi 2018’de, Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Open Networking Foundation (ONF) arasındaki protokol imza törenine katıldı.

Bakan Arslan, yeni nesil teknolojilerin, evrensel hizmet kapsamında kurulan mobil haberleşme altyapılarında yerli ve milli katkıları da kapsayacak şekilde geliştirilmesini hedeflediklerini belirterek, “Böylece sağlıktan endüstriye, güvenlikten afet ve acil durum haberleşmesine kadar birçok sektörde hizmetleri eriştirme şansı yakalayacağız.” diye konuştu.

Kongrede, Türkiye açısından büyük faydalar sağlayacağına inandıkları bir projenin ilk adımını atmak üzere bir araya gelindiğini dile getiren Arslan, ülkelerin vatandaşlarına sundukları hizmet alanlarında haberleşme altyapılarını yoğun kullandıklarını söyledi. Arslan, “5G’nin altyapısını oluşturan teknolojilerle insan ve toplum yaşamına yönelik yenilikçi, gelişmiş ve kaliteli hizmet sunmak mümkün hâle gelecek.” dedi.

 

“3 bin yerleşim yerine daha genişbant hizmeti götüreceğiz”

Operatörlerin coğrafi ve ekonomik nedenlerle yatırım yapamadığı, kırsalda yer alan düşük nüfuslu yerleşim yerlerine yönelik evrensel hizmet kapsamında yürüttükleri projelerle o bölgeleri kapsam altına aldıklarını dile getiren Arslan, bugüne kadar yaklaşık 4 bin yerleşim yerine sabit ve mobil genişbant ile ses hizmeti götürdüklerini, gelecek 3 yılda da benzer durumdaki 3 bin yere daha bu hizmetleri sunacaklarını bildirdi.

Veri merkezlerinin kurulumuna yönelik teşvik mekanizmalarını oluşturmak istediklerini dile getiren Arslan, teşvik mekanizmalarını cazibe merkezi illerin dışındaki büyük illerde de uygulama konusunda çalışmalara devam ettiklerini anlattı.

Türk Telekom’un da 15 ortak üye arasında yer aldığı, toplamda 140’dan fazla operatör ve üretici üyeye sahip bir mekanizmaya imzalanan mutabakat bildirisi ile ortaklık sürecini başlatacaklarını dile getiren Arslan, “Mutabakat bildirisi ile yeni nesil teknolojilerin, evrensel hizmet kapsamında kurduğumuz mobil haberleşme altyapılarında yerli ve milli katkıları da kapsayacak şekilde geliştirilmesini hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Arslan, özellikle 5G’ye, nesnelerin internetine ve dijital geleceğe son sürat ilerlerken, Türkiye’nin Dünya’da söz konusu teknolojileri ilk kez sahada test ederek geliştiren öncü ülkeler arasına gireceğini ifade etti.

Anlaşmayla karşılıklı fayda esasına dayalı bir çalışmayı hedeflediklerine dikkat çeken Arslan, “Bu çalışmada, ONF tarafından açık kaynaklı, şebeke fonksiyonu sanallaştırma ve yazılım tanımlı şebeke teknolojileri kullanılarak geliştirilen bir ürünü test etmiş olacağız.” dedi.

Yazılım tanımlı şebeke teknolojileri ve şebeke fonksiyonu sanallaştırma teknolojileriyle artık mobil şebekelerin yönetiminin, tamamen yazılım tabanlı bir hâle geldiğini bildiren Arslan, şebeke fonksiyonları ve servislerin donanım teknolojisinden bağımsız olarak daha esnek bir şekilde yönetilebildiğini kaydetti.

Türkiye’de test edilecek bu teknolojiyle şebeke yönetim ve merkezi işletim kısmının (M-CORD) geliştirilmesi, baz istasyonu kaynaklarının gerçek zamanlı programlanabilir şekilde yönetilmesi (ProgRAN) alanlarında 5G’ye yönelik çalışma yapılacağını vurgulayan Arslan, bu amaçla yapılacak testlerde, 5G altyapısının da temelini oluşturacak M-CORD ve ProgRAN teknolojilerinin birlikte test edileceğini söyledi.

M-CORD teknolojisiyle bugünün donanım temelli şebeke mimarisini, yatırım ve işletme olarak da çok daha ekonomik, esnek, hızlı gelişime ve yeniliklere adapte edilmeye uygun olan sanal ve yazılım temelli şebeke yapısına dönüştüreceklerini bildiren Arslan, ProgRAN teknolojisiyle de bir mobil şebekede kullanılan baz istasyonlarının yazılım temelli olarak yönetilmesi, radyo erişim kısmının sanal ve programlanabilir şekilde dilimlenebileceğini ifade etti.

“Etkin işbirliği sağlamayı planlıyoruz”

Arslan, bu özellikleri kullanarak, sağlıktan endüstriye, güvenlikten afet ve acil durum haberleşmesine kadar birçok sektörde hizmetleri eriştirme şansı yakalayacaklarını anlatarak, 5G’nin altyapısını oluşturan bu teknolojilerin, yapay zekânın da kullanıldığı uygulamalarla desteklendiğinde insan ve toplum yaşamına yönelik yenilikçi, gelişmiş ve kaliteli hizmet sunmanın mümkün hâle geleceğini bildirdi.

Türkiye’de ilk testleri yapılacak M-CORD ve ProgRAN teknolojilerini de kapsayacak 5G ile binlerce kilometre uzaktan hassas ameliyatların ve endüstriyel üretim uygulamalarının geliştirilmesinin önünün açılacağını dile getiren Arslan, “Yapılacak saha çalışması ve 5G yeteneklerini keşfetmek için açık kaynaklı proje ürünlerinin test edilmesinde Bakanlık olarak etkin işbirliği sağlamayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Arslan, ülke olarak 5G’nin arifesinde güncel teknolojileri yakından takip etmek, milli imkânların katkısını geliştirmek ve üretilmesi konusunda gereken bilgi birikimine erişmek istediklerini belirterek, kurdukları altyapılarda yerli ve milli ürün kullanımını artırmayı, teknolojiyi sadece tüketen değil, üreten, geliştiren ve yön veren bir ülke olmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bakan Arslan, yapılacak çalışmalar kapsamında 5G’de öncü ülke olma hedefi doğrultusunda önemli bir adım atacaklarını söyledi.