19 Ağustos 2022
Bilişim

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne gidilerek yapılan adli sicil kaydı düzeltme ve silme talebi başvurularının e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik yeni uygulama 18 Ağustos 2022 tarihi itibariyle başladı.

e-Devlet’ten yapılan başvurular, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce, yeni hizmete alınan Adli Sicil Bilgi Sistemi üzerinden talepleri inceleyecek komisyonda görevli hakimlere gönderilecek. Başvurular, hakimlerin ilk incelemesinin ardından komisyonda görüşülerek karara bağlanacak.

Söz konusu hizmetle ilgili düzenlenen “Adli Sicil Bilgi Sistemi Tanıtım Töreni” 18 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşti. Törene Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Savaş, Proje ve İş Geliştirme Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu, Program Yöneticisi Fatih Işık ve Proje Yöneticisi Kerim Taşkan katıldı.

Gerçekleşen tören ile Adalet Bakanı Bozdağ, ASBS sistemi üzerinden Ulusal Basın önünde temsili olarak adli sicil toplu silme işlemi gerçekleştirildi.

Yeni hizmet ile vatandaşların, devletin oradaki kayıtları silme konusundaki eksikliği, ihmali veya vatandaşın süreci takip edememesi nedeniyle uğradığı kayıpları, zararları, sıkıntıları ortadan kaldırılacak. Bu sayede kurumlar arası entegrasyon sağlanarak ihtiyaç duyulan karar ve belgelere daha hızlı erişim sağlanacak. Kamu kurumları ve yargı birimleriyle yapılan yazışma süreci hızlanacak ve adli sicil bildirim fişlerinin veri tabanına otomatik transferi gerçekleştirilecek.

Yeni sistem ile Yabancı Dilde Tercüme Sabıka Kayıtları için e-Devlet üzerinden yapılan sorgulamalar, Adli Sicil Bilgi Sistemi üzerinden verilmeye başlandı. Kayıtlar İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Felemenkçe, Danca, Portekizce, Ruşça, Çince, Arnavutça, Arapça, Bulgarca, Japonca, Korece, Letonca, Makedonca, Rumence ve Slovakça dillerinde alınabilecek. Sisteme yakın zamanda yeni dillerin de eklenmesi planlanıyor.