08 Ocak 2021
Genel
Uydu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A'nın uzaya gönderilmek üzere fırlatılmasına ilişkin, "Bu adım, daha büyük ve daha gururlu merhalelerin de müjdecisidir. Bütün dünya bilsin ki Uzay Vatan'da ve Siber Vatan'da giderek artan bir iddia ile yolumuza devam edeceğiz." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın öncülüğünde düzenlenen Uydu Teknolojileri Haftası Etkinlikleri kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans ile katıldığı, "Türkiye'nin Uzay ve Uydu Vizyonu" başlıklı özel oturumda konuşan Karaismailoğlu, gözlem veya haberleşme uydularının ötesinde geleceğin uzayda olduğu gerçeğine odaklanarak uydu teknolojilerine yapılan yatırımları her geçen gün artırdıklarını söyledi. 

Karaismailoğlu, "Ne mutlu ki bu medeniyeti, sarsılmaz bir ekonomik güç ve yerden göğe yükselen bir teknolojik hakimiyetle taçlandırıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin beşinci nesil haberleşme uydusu Türksat 5A'nın uzaya gönderilmek üzere fırlatıldığını anımsatan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Yaşadığımız heyecan ve coşku kelimelere sığmayacak kadar büyüktür. Ancak bu adım, daha büyük ve daha gururlu merhalelerin de müjdecisidir. Bütün dünya bilsin ki Uzay Vatan'da ve Siber Vatan'da giderek artan bir iddia ile yolumuza devam edeceğiz. Yıllarca hayal dahi edilemeyen projeleri bir bir hayata geçirerek, bu ülkenin pırıl pırıl çocuklarına, hayallere sınır konulamayacağını gösteriyoruz."

Uydu Teknolojileri Haftası'nı, bu yıl Türksat 5A'nın uzay yolculuğuyla Türkiye'de ilk defa gerçekleştirdiklerinin altını çizen Karaismailoğlu, "Türkiye Ulaştırma Politika Belgesi" kapsamında, dijitalleşme, mobilite ve lojistik kavramları çerçevesinde ülkeye katma değer sağlayacak yaklaşımları ortaya koyduklarını söyledi.

Karaismailoğlu, bu bağlamda yük, insan ve veri ulaştırma alanında mükemmel bir altyapı kurmak hedefiyle çalışan Bakanlığın 2021'i "Ulaştırma ve Altyapıda Dijitalleşme Yılı" ilan ettiğini ifade etti.

"Akıllı otoyollarımız, yerli ve milli olanaklarla ürettiğimiz otomasyon sistemlerimiz, yazılımlarımız, haberleşmede geldiğimiz çağdaş altyapımız ile ulaşımın tüm modlarında dijitalleşmeyi çalışmalarımızın, projelerimizin temeline entegre ediyoruz." diyen Karaismailoğlu, Türkiye'nin uydu-uzay ve haberleşme süreçlerine destek veren tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarını kutladı.