06 Ekim 2017
Genel

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Anadolu Ajansı Editör Masası programında Türksat 5A ve 5B uyduları ile ilgili olarak dünyanın önde gelen üç firmasından Airbus, MELCO ve SSL firmalarından teklif alındığını Fransız İngiliz ortaklığında Airbus firması ile fiyat müzakerelerine başlandığını belirtti.

Bakan Arslan, "Mali ve yerli katkı anlamında Airbus en uygun teklifi verdi. Airbus'ı fiyatlarını müzakere etmek üzere görüşmeye davet ettik. Hedefimiz, bu ay fiyat müzakerelerini bitirmek, sözleşmeyi imzalamak ve hemen uyduların üretimine başlamak. Ülkemizin yerli ve milli uydusu 6A'nın fırlatabilmesi yolunda da bizimle en iyi iş birliği yapmak adına Airbus en uygun teklifi verdi.  2020 yılında Türksat 5A'yı, 2021 yılında da Türksat 5B'yi uzaya göndermeyi hedefliyoruz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türksat 5A ve 5B uydularının yapımı için en iyi teklifi veren Airbus Defence and Space'in (Airbus D&S) sözleşme görüşmelerine çağrıldığını bildirdi.

Türkiye'nin 31 derece, 42 derece ve 50 derecede olmak üzere üç yörüngede uydu hizmeti verdiğini anımsatan Arslan, 42 ve 50 derecelerde yerli uydu kullanılırken 31 derecedeki uydunun kiralık olduğunu söyledi.

Arslan, Türksat 5A ve 5B uydularına yönelik çalışmalarda gelinen son duruma ilişkin, şu bilgileri verdi:

"31 derecedeki kiralık uydu yerine kendi uydumuzu da fırlatmak üzerine biz Türksat 5A ve 5B ile ilgili süreçleri başlattık. Dünyanın önde gelen 3 firması teklif verdi; Fransız - İngiliz ortaklığı Airbus Defence and Space (Airbus D&S), Japonya'dan Mitsubishi Electric Corporation (MELCO), Kanada - ABD ortaklığıyla MDA/Space System Loral ( MDA/SSL). Üçü de yeterli bulundu. Görüşmeler sonunda mali açıdan ve yerli katkı anlamında Airbus en uygun teklifi verdi. Bundan sonra 6A' ya giden süreçte de ülkemiz yerli ve milli uydusunu fırlatabilmesi yolunda da bizimle en iyi iş birliği yapmak adına Airbus teklifi verdi. Biz Airbus'ı fiyatlarını müzakere etmek üzere görüşmeye davet ettik. Onunla artık fiyatları müzakere edeceğiz. Hedefimiz bu ay içerisinde fiyat müzakerelerini bitirmek, sözleşmeyi imzalamak ve hemen devamında da uyduların üretimine başlamak."

Bakan Arslan, Türksat 5A'yı 2020'de, Türksat 5B'yi 2021'de uzaya göndermeyi hedeflediklerini belirtti.

Türksat 6A'ya ilişkin olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ortak çalışma yürüttüklerine işaret eden Arslan, söz konusu uyduyu 2020'de uzaya göndermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Arslan, süreç sonunda 3 olan uydu sayısının 6 ya çıkmış olacağını vurgulayarak, "Dünyada sadece beş ülkenin kullanım hakkına sahip olduğu bir özellik var. Yeni frekans bant aralığı dediğimiz yeni Ku frekansı. Türkiye de  Ku frekansını kullanan ülkelerden biri olacak. Uzayda 6 uyduyla ciddi bir yer almış olacağız, adeta bu konuda sınıf atlayacağız." ifadesini kullandı.