02 Aralık 2020
Genel

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat Gölbaşı Yerleşkesinde düzenlenen Türksat 5A Uydu Haberleşme Verici Antenleri Tanıtım Toplantısı'na katıldı.

Bakanı Karaismailoğlu, Türksat 5A ve Türksat 5B uydularından hizmet sunacak yeni frekans bantları için Türksat Gölbaşı Yerleşkesinde yer istasyonları kurulum çalışmalarında son aşamaya geldiklerini bildirdi.

Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B haberleşme uyduları aracılığıyla, Dünya üzerinde 118 ülkede 3 milyarlık nüfusun bugün Türkiye'nin kapsama alanında bulunduğunu belirten Karaismailoğlu, en büyük bilişim projeleri arasında yer alan e-Devlet Kapısı'nda da 51,5 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcının, 345’i yerel yönetimler olmak üzere, 700'e yakın kamu kurumuna ait 5 bin 300'ü aşkın hizmete ulaşabildiğini söyledi.

Karaismailoğlu, e-Devlet Kapısı'ndaki hizmetlere dikkati çekerek, burada geçen yıl aylık 319 milyon ortalamayla yıllık 3,8 milyar hizmet kullanımı gerçekleştiğini bildirdi.

Bakan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

2020 yılında pandeminin etkisiyle aylık ortalama kullanım sayısı 463 milyona yükseldi. e-Devlet mobil uygulaması, 49 milyon vatandaşımız tarafından indirildi ve 2 bin 835 farklı hizmete mobilden ulaşılabiliyor. e-Devlet Kapısı bugün, Türkiye'de en çok kullanılan 7 uygulamadan biri.

Ülkemizin uydu ve uzay teknolojilerinde, yayıncılılık alanında, bilgi ve iletişim sektöründe bölgesinde lider, Dünya’da söz sahibi ülke olması için tüm kuruluşlarla ciddi bir stratejik çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Karaismailoğlu, bakanlıkları tarafından kara, hava, demir ve deniz yollarıyla bilişim otobanlarında, güvenli, hızlı ve kararlı bir şekilde ilerlemek için yerli ve milli kaynakların seferber edildiğini söyledi.   

Türkiye'nin, Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A'nın devreye girmesiyle 6 haberleşme uydusundan oluşan bir filoyla uzayda çok daha güçlü olacağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Türksat 5A'nın fırlatılması uzay ve havacılık vizyonumuzu pekiştirecek. Bu olayı, Türkiye Uzay Haftası etkinlikleriyle tüm halkımıza ulaştıracağız." ifadelerini kullandı.

Söz konusu etkinlikle Türkiye’de uzay teknolojilerine yönelik ilgiyi ve farkındalığı, bilhassa gençler arasında artıracaklarına dikkati çeken Karaismailoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

Türksat 5A uydumuzun ardından, bir diğer kilometre taşı olan, uydu seviye testlerine başladığımız Türksat 5B’yi de 2021 yılının ikinci çeyreğinde fırlatacağız. 2021 yılı içinde hizmet vermesi planlanan Türksat 5A ve Türksat 5B uydularından hizmet sunulacak yeni frekans bantları için Gölbaşı Merkez Yerleşkemizde yer istasyonları kurulum çalışmalarında son aşamaya geldik.

"Kahramankazan'da yedeklik sistemi kurulması çalışmaları devam ediyor"

Karaismailoğlu, Türkiye'nin haberleşme uydusu üreten 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak, yerlilik ve millilik oranı bakımından büyük önem arz eden Türksat 6A için TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde Türksat mühendislerinin de katılımıyla mühendislik modeli ekipman üretim ve entegrasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Türksat 6A'nın 2022'de uzaya gönderileceği bilgisini veren Karaismailoğlu, Türksat'a ait uydu kontrol ve yer istasyonları, frekans gözlem, TV uplink ve teleport, Ka-Bant uydu sistemleri faaliyetlerinin yürütülmesi için de Kahramankazan'da yedeklik sistemi kurulmasına devam ettiklerini bildirdi.