03 Haziran 2020
Genel

Türksat Gölbaşı Yerleşkesini ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele döneminde, e-Devlet Kapısı kullanımında rekorlar kırıldığını belirterek, aylık ortalama 300 milyon olan e-Devlet Kapısı kullanım sayısının, Nisan ve Mayıs aylarında 500 milyona ulaştığını söyledi.

Türkiye’nin uydu yayıncılığında Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerine hitap eden önemli bir aktör olduğunu bildiren Karaismailoğlu, yeni uydu çalışmalarına ilişkin şöyle konuştu:

Türksat 5A haberleşme uydusu, bu yılın son çeyreğinde, Türksat 5B haberleşme uydusu 2021’in ikinci çeyreğinde, Türksat 6A haberleşme uydusu da 2022’de uzaya gönderilecek. Haberleşme uydularımız uzaya ulaştığında ülkemiz, görüntü, ses ve data iletişimiyle diğer katma değerli hizmetlerimizle Dünya’da söz sahibi olacak. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yerini alacak.

Yerli uydu projesi Türksat 6A’ya ait sözleşmenin 15 Aralık 2014’de imzalandığını hatırlatan Karaismailoğlu, söz konusu projenin, Bakanlık ve Türksat ile TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech gibi kuruluşların ortak çalışmasının ürünü olduğunu söyledi.

“Kablo TV abone sayısının 1 milyon 400 bine ulaşmasını hedefliyoruz”

Türksat’ın kablo altyapısı üzerinden sayısal televizyon, geniş bant internet ve sabit telefon hizmeti verdiğine işaret eden Karaismailoğlu, “1 milyon 300 bine yakın Kablo TV abone sayısının yılsonuna kadar 1 milyon 400 bine çıkarılmasını öngörüyoruz. 1 milyonu aşan Kablonet abone sayısının da yılsonuna kadar 1 milyon 100 bine çıkarılması önceliğimizdir.” dedi.

Türksat’ın yeni stratejik projelerine yönelik bilgi veren Karaismailoğlu şunları kaydetti:

Ülkemizin uydu haberleşme kapasitesinin geliştirilmesi ve korunması çok önemlidir. Kablo TV altyapımızın aktif ve rantabl kullanılması, yayıncı kuruluşlara yüksek kaliteli hizmet sunulması kayda değerdir. Katma değerli bilişim hizmetlerinin yaygınlaştırılıp, bilgi güvenliğine yönelik çabalarınızı destekliyoruz. Bu yöndeki her türlü yatırım planlarını yakından takip ediyor ve yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Türksat’ın önemli yatırım projelerine değinen Karaismailoğlu, Ankara Macunköy Veri Merkezi Yedeklik Projesi’nin devam ettiğini, Ankara Uydu Yedeklik Sistemi Projesi ile Ankara Gölbaşı Veri Merkezi Projesi’nin ise planlanan yatırımlar arasında bulunduğunu bildirdi.

“Aylık işlem sayısı ortalaması 500 milyona ulaştı”

Kovid-19 salgınıyla mücadele döneminde, hayatın eve sığdığını belirten Karaismailoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Özellikle bakanlığımız hizmetlerinden, PTT maske başvurusu başta olmak üzere, sosyal yardım başvuruları, İçişleri Bakanlığı e-başvuru sorgulaması ile Sağlık Bakanlığı HES kodu oluşturma ve sorgulama hizmetleri için e-Devlet Kapısı’nı çok yoğun olarak kullandık. Bu kadar yüklenmenin ve yoğun kullanımın söz konusu olduğu e-Devlet Kapısı hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinden dolayı Türksat’a ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Şirketin katma değerli bilişim hizmetlerine de değinen Karaismailoğlu, “2020 sonuna kadar, e-Devlet Kapısı’ndan hizmet veren kamu kurum sayısının 710’a çıkmasını öngörüyoruz.” dedi.

Kovid-19 salgınına karşı ülke olarak verilen “milli mücadele”de büyük bir başarı elde edildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde devlet olarak öngörü, yerinde karar ve eylem refleksiyle millet olarak da gösterilen tam uyum ve işbirliğiyle yeni normalleşme dönemine geçildiğini hatırlattı.

Yeni süreçte, Türksat’ın önemli sorumluluk üstlendiğini ve özverili çalışma programı sürdüğünü aktaran Karaismailoğlu, salgınla mücadele kapsamında hayata geçirilen hizmetlere ilişkin şunları söyledi

Uydu ve Kablo TV üzerinden TRT eğitim kanalları devreye alındı. Okullarına gidemeyip, eğitimlerini EBA üzerinden alan öğrencilerimizin kullanımları kotalarından düşülmedi. Kotalı tarifeyle hizmet alan sağlık çalışanlarına 3 ay boyunca 100 gigabayt, tüm abonelere de 25 gigabayt ilave kota verildi. Uydu ve Kablo TV yayıncı kuruluşların Nisan, Mayıs ve Haziran fatura ödeme vadesi de 30 Eylül 2020’ye ertelendi.

“Türksat, 2020’nin ilk 3 ayını 101 milyon lira faaliyet kârıyla kapattı”

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen de ziyarette yaptığı sunumda, Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının işletmelerini yürüttüklerini bildirdi.

Türksat’ın hizmetlerine değinen Şen, “Kamu hizmetlerinin elektronik ortamdan sunumuna yönelik altyapıyı sağlıyor, anahtar teslim projelerinin gerçekleştirilmesi ve e-Devlet Kapısı’nın işletilmesi işlerini yürütüyoruz.” dedi.  

Şen, 2020 yılının ilk 3 ayını 101 milyon lira faaliyet kârıyla kapatan Şirketin mevcut yatırım değerinin 10,2 milyar liraya ulaştığını söyledi.