20 Aralık 2016
Bilişim
Genel
Kablo
Uydu

Basın Açıklaması

20 Aralık 2016, Salı

 

20 Aralık 2016 tarihinde Yeni Akit gazetesi muhabiri Muhammed Uzun’un “RTÜK Durdurun Demiş Türksat Darbeyi Beklemiş” başlıklı gerçek dışı haberine ilişkin olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekmiştir.

Söz konusu haber içeriği gerçekleri yansıtmamaktadır. Haberde belirtilenin aksine şirketimiz tarafından adı geçen TV kanalının iletimi, RTÜK’ün lisans iptal yazısından önce, 16 Haziran 2016 tarihinde, ihtar edilerek feshedilmiştir. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı tarafından şirketimize 08 Haziran 2016 tarihinde tebliğ edilen ve haberde belirtilen 07.06.2016 tarih ve 16403 E. sayılı yazıda  “Can Erzincan Radyo Televizyon ve Yayıncılık San. Tic. A.Ş.” ticaret unvanlı kuruluşa ait “Can Erzincan TV” logolu televizyon kanalının hissedar ve yöneticilerine ilişkin bilgiler ile medya hizmet sağlayıcının yayınları hakkında üst kurul tarafından yapılan işlemler belirtilerek, kurul tarafından verilen ve idari yaptırım kapsamında olan cezaların 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile bağlantısına değinilmiş; yazı içeriğinde, sayılan fiillerin tamamının soruşturmaya ve kovuşturmaya bağlı olmayan, kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren fiiller olduğu, ilgili üst kurul kararlarına, üst kurulun internet sitesinden ulaşılabileceği belirtilerek, söz konusu yazı bilgi amaçlı şirketimize gönderilmiştir.

RTÜK tarafından şirketimize gönderilen yazı içeriği kapsamı değerlendirilerek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gerekli işlemlerin yapılması talebi ile şirketimiz tarafından önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, akabinde söz konusu TV kanalının İstanbul’da bulunması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaatta bulunulmuştur. Bu doğrultuda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na yapılan ihbarımız kapsamında, başsavcılık tarafından şirketimize 13 Haziran 2016 tarihinde tebliğ edilen yazı ile  “Can Erzincan TV logosu ile yayın yapmakta olan söz konusu yayın kuruluşuna, suç işlemekte vasıta olarak kullanılması nedeni ile yer ve imkân sağlanmaması, fiillerine iştirak edilmemesi, bahse konu televizyon kanalına frekans tahsisine ilişkin kararın yahut sözleşmenin iptal edilmesinin şirketimiz tarafından değerlendirilmesi” talep edilmiştir. 

Uydu Yayın Lisans iptal yetkisinin RTÜK’te olmasına rağmen -bu iptal hususu beklenmeksizin- şirketimiz tarafından, söz konusu firma ile imzalanan “Uydu Kapasite Tahsisi”ne ilişkin sözleşme, sözleşmenin ilgili maddeleri uyarınca 16 Haziran 2016 tarihinde, ihbar öneli verilerek, hızlı APS yoluyla feshedilmiş olup söz konusu televizyon kanalının yayınları ihbar öneli bittikten sonra sonlandırılmıştır. RTÜK ise 19 Temmuz 2016 tarihinde adı geçen TV kanalının Uydu Yayın Lisansını iptal ettiğini bildirmiştir.

Haberde belirtilenin aksine şirketimiz tarafından adı geçen TV kanalının iletimi, RTÜK’ün yazısından ve 15 Temmuz 2016 tarihinden önce ihtar çekilerek feshedilmiştir. RTÜK’ün “Yayın Lisanslarının İptali” konulu yazısı ise 19 Temmuz 2016 tarihinde şirketimize gönderilmiştir. Bu gönderilen yazı içeriğinde bulunan TV kanallarının tamamı RTÜK’ün lisansları iptal tarihi olan 19 Temmuz 2016 tarihinden çok önce (Ekim-Kasım 2015) feshedilmiş ve yayınları sonlandırılmıştır

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ederiz.