02 Şubat 2021
Uydu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizde mikro uydu fırlatma tesisi kurma çalışmalarına başlandığını belirterek, çok uzak olmayan bir tarihte, Türkiye'nin ve dost ülkelerin uydularının bu tesislerden uzaya gönderileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki iddiasının ve gücünün son işareti olan Türksat 5A uydusunu 8 Ocak'ta Amerika'dan yörüngesine yolcu ettiklerini hatırlattı.

Erdoğan, 5B uydusunun da önümüzdeki yaz başında uzaya fırlatılacağının altını çizerek, uzay çalışmalarında uzak mesafelerdeki büyük uydular yerine düşük maliyetleri ve teknik kolaylıkları sebebiyle daha kısa mesafelerdeki mikro uyduların öneminin giderek arttığını bildirdi. Bu amaçla ülkemizde bir mikro uydu fırlatma tesisi kurma çalışmalarına başladıklarını belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“İnşallah çok uzak olmayan bir tarihte, ülkemizin ve dostlarımızın uydularını kendi tesisimizden uzaya göndereceğiz. Haberleşmeden enerjiye, çevrenin korunmasından savunma sanayisine kadar, geniş bir kullanım alanına sahip uzay ve uydu teknolojileri konusunda ülkemizi marka haline getirmekte kararlıyız. Bu adımın, gençlerimizin 2053 vizyonlarının altyapısına yapacağımız en büyük desteklerden biri olacağına inanıyoruz."