11 Ocak 2024
Bilişim

 

Kağıt tasarrufu ve bürokratik süreçleri hızlandırmak amacıyla Türksat tarafından geliştirilen Belgenet’i kullanan kurum sayısı 106’ya ulaştı. Kamu kurumlarında tüm işlemleri dijital hâle getiren sistemde kullanıcı sayısı ise 600 bini geçerken 90 milyonun üzerinde belge dijital ortamda hazırlandı. 450 ton kâğıt tasarruf sağlanan Belgenet sayesinde 22 bin ağacın kesilmesinin de önüne geçildi.

 

e-Devlet Kapısı'na geçiş sürecinde, kamuda hızlı ve etkin iletişimin gerçekleştirilmesi ve kurum ve kuruluşlardaki faaliyetlerin dijitalleşmesi için 2010 yılında Türksat Bilişim tarafından geliştirilen Belge Yönetim Sistemi Belgenet’i kullanan kurum sayısı  106’ya ulaştı. Sisteme geçen kamu kurumlarında tüm işlemler dijitalleştirildi. Kurum ve kuruluşların verimliliğini önemli oranda artıran Belgenet ile belge yönetimi; mevzuat ve standartlara uygun şekilde, elektronik ortamda, Türksat güvencesi altında yapılmaya başladı.

 

-Belgenet'in kullanıcı sayısı ise 600 bini geçti

Kullanıcı dostu Belgenet sayesinde bürokratik işlemler hızlanırken hizmetlerde kalite standardı en yüksek seviyelere çıktı. Evrak akışına hız kazandıran Belgenet, mekândan bağımsız belgeye erişim imkânı getirirken sistem sayesinde belge süreçlerinin etkin işletilmesi daha kolay hâle geldi. Birimlerin farklı evrakını bir noktada toplayan Belgenet uygulaması, paylaşım ve erişilebilirlik sağlayarak bilgi kirliliğini de önledi.

 

-90 Milyon Üzerinde Dijital Belge

Belgenet'in kullanımıyla emek ve zaman tasarrufunun yanı sıra doğanın korunmasına katkı sağlanıyor. Özellikle tüm belgeleme süreçlerinin dijital ortamda yapılması ile kağıt israfının önüne geçilirken Belgenet ile 90 milyonun üzerinde belge elektronik ortamda hazırlandı. Böylece 450 ton kağıt tasarruf edildi ve doğanın korunmasına katkı sunuldu. Belgenet ile yazıcı ve FAX masraflarından yüzde 60, Türkiye genelinde her yıl posta masrafından ise 1,5 milyon TL tasarruf sağlandı.

 

-Belgenet ile Engelli Personel İstihdamı Kolaylaştı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, kamuda istihdam edilen 5 milyon 101 bin personelin 65 bin 662’sini engelli vatandaşlar oluşturuyor. Buna göre her 77 kamu personelinden 1'i engelli. Belgenet, özellikle görme engelli vatandaşlar başta olmak üzere, engelli çalışanların da resmi süreçlerde bağımsız şekilde işlem yapabilmelerine olanak sundu. Kamu kurumlarında engelli vatandaşların kendi ihtisas alanlarında istihdam edilmesini kolaylaştıran Belgenet, Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri’nde de En İyi Dijital Uygulama ödülünü almıştı.