08 Kasım 2019
Genel

Türkiye Bilişim Derneğince (TBD) düzenlenen “Güvenli Dijital Gelecek: Yapay Zekâ” temalı 36. Ulusal Bilişim Kurultayı BTK Konferans Salonu’nda Türksat’ın iletişim desteğiyle gerçekleşti.

Kurultay programına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Ömer Abdullah Karagözoğlu ve TBD Başkanı Rahmi Aktepe ile birlikte bilişim sektöründen çok sayıda firma ve temsilci katıldı.

Türksat’ın canlı olarak yayınladığı kurultay programı kapsamında düzenlenen “5G ve Ötesi Teknolojilerde Yerli ve Milli Teknolojilerin Kullanımı” başlıklı oturuma Türksat Genel Müdürü Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok, Ulak A.Ş. Genel Müdürü Dr. A. Metin Balcı, Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel, Türk Telekom Hukuk ve Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Yakup Öztunç ve ICTerra Genel Müdürü Vedat Uslu katıldı.

GSM operatör temsilcileri 5G ile yürüttükleri çalışmalardan bahsederken,  Türksat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok, 5G teknolojisiyle birlikte internette yüksek hızların, daha büyük veri kapasitesinin ve daha az gecikme sürelerinin hayatımızda yol açacağı değişikliklerden bahsetti. 5G’nin hizmete gireceği döneme denk gelecek şekilde Türksat 5B haberleşme uydusunun hizmete alınmasıyla uydudan internete erişim maliyetlerinin düşeceğini vurgulayan Ertok, 2022 yılında 6 uydudan oluşan bir filo ile karasal altyapıların ulaşmadığı yerlerde 5G teknolojisine altyapı desteği sunulacağını vurguladı.

Milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile ilgili bilgiler de veren Ertok, projenin uçuş modelinden önceki aşama olan mühendislik modeli üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirtti. Mühendislik modelinde uydunun tam olarak simüle edilebildiğini vurgulayan Ertok, 2020’nin Haziran ayından itibaren uçuş modelinin yapımına başlanacağını, 2022 yılının ilk çeyreğinde de uzaya fırlatılmasının hedeflendiğini söyledi.

Etkinlik kapsamında TBD-TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülleri de sahiplerini buldu.