26 Ekim 2023
Genel

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat olarak yakın yörünge (LEO) ve orta yörünge (MEO) uyduları üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Artık uydu iletişimi, hayatın bir gerçeği.  Mobil, fiber ve uydu hizmetlerinin artık birlikte ele alınması gereken bir döneme girdik" dedi.

 

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, "Yeni Nesil Düzenleme Yaklaşımları” temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) başlayan, 14. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı kapsamında "Yeni Nesil Düzenleme Yaklaşımları - Türkiye Perspektifi"  panelinde konuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Türksat Genel Müdürü Ertok, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Türk Telekom CEO'su Ümit Önal ve Vodafone İcra Kurulu Başkanı Hasan Süel konuşmacı olarak katıldı.

 

-"Uydu Genişbant İnternetinin Önemi Arttı"

Genel Müdür Ertok, Türksat olarak 3 milyon haneye kendi altyapısı ile hizmet verdiğini, 2.1 milyon haneye ise fiber altyapı ulaştırdıklarını söyleyerek, "Önümüzdeki 3 yılda eve kadar fiberi yüzde 50'ye, 2030 yılına kadar ise yüzde 100'e çıkaracağız. Yakında da OTT hizmetini başlatacağız" dedi. Türksat altyapısını uzun zamandır, Turkcell ve Vodafone'un ortak altyapı kullanımı kapsamında kullandığını da anımsatan Ertok, ortak altyapı kullanımının artmasına da çok önem verdiklerini vurguladı. Ertok, kablo altyapısıyla birlikte Türksat'ın 1994 yılında Türksat 2A uydusu ile birlikte Türkiye’ye uydu iletişim hizmeti sağladığını belirterek, son dönemde uydu üzerinden genişbant İnternet hizmetlerinin de öneminin attığına değindi. Ertok, "Özellikle uydu üzerinden genişbant hizmetleri gelişmeye devam ediyor. Artık teknolojik gelişmelerleler birlikte hem uydu üretimi hem de gönderim maliyetlerinin düşmesi ile Ka bant dediğimiz uydu genişbant -data maliyetleri de düştü. Şu anda  1 Tb kapasiteyi uydu üzerinde sunabiliyoruz ve  “mbit” başına uydu haberleşmesi maliyeti 10 dolara kadar düştü. Bu anlamda genişbant interneti sunmak için 60 Gbps'nin üzerinde kapasiteye sahip Türksat 5B'yi hizmete almamızın ne kadar doğru bir karar olduğunu görüyoruz" diye konuştu. Türksat olarak evrensel hizmetler kapsamında da iletişim altyapısı bulunmayan yerlere iletişim altyapısı götürdüklerini anlatan Ertok, birçok bölgeye iletişim altyapısının Turksat 5B uydusu üzerinden doğrudan internet bağlantısı ile sağlandığının altını çizdi.

 

Türksat Genel Müdürü Ertok, Türksat 'ın yatırımlarını artıracağına da işaret ederek, "Önümüzdeki yıllarda da Ka bant kapasitesi ile ilgili anlaşmalar yapacağız. Uydu haberleşmesini kablo altyapısından ayrı tutmayarak yatırımlarımızı yapacağız" dedi.

 

-"LEO ve MEO'da Potansiyel Yüksek"

Genel Müdür Ertok, yakın yörünge takım uydularının da gündemlerinde olduğunu vurgulayarak, "Hem LEO hem MEO'da yeni girişimler var.  Potansiyel yüksek. Bu potansiyelin değerlendirilmesi ile direkt iletişim sağlanamayan 2,5 milyar insan iletişim hizmetlerine doğrudan erişebilecek hale gelecek.  Ancak regülatif düzenleme ile bu imkanlar kullanılabilir. Mobil, fiber ve uydu hizmetlerinin artık birlikte ele alınması gereken bir döneme girdik. Artık uydu iletişimi hayatın bir gerçeği" diye konuştu