28 Mayıs 2022
Uydu

 

Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye'nin uydu filosunun en güçlü üyesi olarak devreye girmeye hazırlanan Türksat 5B’nin yörünge testlerine başladıklarını belirterek “Uyduyu temmuz ayının başında hizmete almayı hedefliyoruz. Uydumuz kırsal kesimde haberleşme hizmetinin niteliğinin artırılmasında da görev üstlenecek” dedi.

 

Türksat AŞ, Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Milli Park'ta düzenlenen TEKNOFEST Azerbaycan'da uydu teknolojilerindeki kabiliyetlerini sergiledi. Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, yaptığı açıklamada, 2018 yılından bu yana TEKNOFEST paydaşı olduklarını söyledi. İlk festivalden itibaren model uydu yarışmasıyla TEKNOFEST'te yer aldıklarını anlatan Ertok, şöyle konuştu:

"Çok mutlu olduğumuz bir organizasyon TEKNOFEST. TEKNOFEST Azerbaycan'da da paydaş olarak bulunuyoruz. Standımız var, standın dışında da model uydu yarışmasının bir nevi aynısını yapan Azerbaycan uydu operatörü Azercosmos'a destek verdik. Hakem arkadaşlarımız yarışmaları yaptılar. Bir nevi Türkiye'de yaptığımız işi Azerbaycan'da yapmış olduk. Model uydu yarışmasının Azerbaycan'daki gelişimine önümüzdeki dönemde de destek vermeyi amaçlıyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimizle bir araya gelerek teknolojinin gelişimi ve bunun gençlerle buluşmasına ön ayak olmak her zaman çok mutlu olduğumuz bir şey. Burada olmak çok gurur verici."

 

- Model Uydu Yarışmasına İlgi Artıyor

 

Ertok, Türkiye'de bu yıl Samsun'da gerçekleştirilecek TEKNOFEST kapsamındaki Model Uydu Yarışması için ise 111 başvuru aldıklarını bildirdi. Yarışmada ön tasarım, kritik tasarım ve uçuşa doğru giden 6-7 aylık bir süreç izlendiğini anlatan Ertok, her aşamada takımların elendiğini ve finalde en yüksek puana sahip 20 takımı uçuş için davet edeceklerini belirtti. Ertok, şunları kaydetti:

"İlk yarışmayı hatırlıyorum, o zaman TEKNOFEST yoktu, Türksat kampüsünün önünde yapmıştık. 8 takım başvurmuştu, 3 takım uçuş için gelmişti, sadece bir takımın uydusu uçabilmişti. Oradan 111 takıma geldik ve her sene 20 takımı uçuruyoruz. Başarıyla uçan takım sayısı her geçen yıl artıyor. Yarışmada amacımız uydu haberleşmesini, uydunun yerle haberleşmesini doğru şekilde sağlayabilmek. Bunun için çeşitli görevler veriyoruz. Her sene bunu başaran takım sayısının artmasını hedefliyoruz. Bu sayı da her yıl artıyor."

 

- Uydu Üzerinden Kırsalda Haberleşme Hizmeti

 

Türksat uydu ailesinin en yeni üyesi Türksat 5B'ye ilişkin de bilgiler veren Ertok, uydunun yörüngeye ulaştığını ve 42 derecede hizmet vereceğini söyledi. Yörünge testlerine başladıklarını ve uyduyu temmuz ayının başında hizmete almayı hedeflediklerini belirten Ertok, performans testlerinin başarılı şekilde sürdüğünü ifade etti. Ertok, şu değerlendirmelerde bulundu:

"5B uydusu, uydu filomuzun en güçlü ve en yüksek kapasiteli uydusu o yüzden bizim için çok önemli bir yatırım. Hizmete girmesiyle ülkemizin uydu üzerinden genişbant internet hizmetinde çok önemli bir adım atmış olacağız. Evrensel mobil hizmetin sunumuyla ilgili Türksat'ın görevlendirildiği bir süreç var. Evrensel Faz 3 aşamasında yaklaşık 1000 köye yeni mobil baz istasyonlarının kurulmasıyla ilgili bir görevimiz var. Bu baz istasyonlarının bir kısmının 5B uydusu üzerinden haberleşmesi de sağlanacak. Yıllar önce yaptığımız genişbant yatırımının meyvesini doğrudan vatandaşımıza hizmet olarak sunma şeklinde de göreceğiz. 5B'yi heyecanla bekliyoruz."