30 Haziran 2015
Genel

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Birlik Vakfı geleneksel sohbet toplantısında konuştu.

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Birlik Vakfı geleneksel sohbet toplantısında konuştu. 

Birlik Vakfı Ankara Şubesinde 14 Nisan 2015 tarihinde gerçekleşen sohbet toplantısına Genel Müdürümüzün yanı sıra, Türksat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Helvacı ve Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Özbay katıldı.

Prof. Dr. Gül toplantıda katılımcılara bir sunum yaparak, uydu ve Türksat tarihçesi ile Türksat faaliyetleri hakkında bilgi verdi.  

“Türksat, Ultra HD yayında Dünyada Öncü Firmalardan”

Konuşmasında aktif 3 adet haberleşme uydusu olduğunu belirten Prof. Dr. Gül, “Uydularımızın doluluk oranı yüzde 93. 603 TV kanalı ile 206 radyo kanalı uydularımız üzerinden yayın yapıyor. Bu televizyon kanallarından 94 tanesi HD yayın yapıyor. 94 adedi yurtdışı kanalı, diğerleri yurtiçi kanalı. 1 adet de Ultra HD yayın yapan kanalımız var. Bu konuda Türksat, Dünya’daki öncü firmalardan birisi” dedi.

Türksat 5A haberleşme uydusu ile ilgili ihale çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Gül, “Türksat 5A haberleşme uydusunun yüzde 25’nin yerli katkı ile yapılmasını amaçlıyoruz. Bu yüzde 25 yuvarlak bir rakam değil. Yapılacak tüm işlemleri, işlerin kimler tarafından yapılacağını açık açık şartnamede yazacağız” dedi.

Prof. Dr. Gül, Türksat 6A haberleşme uydusunun tamamının Türkiye’de yapılacağının altını çizerek şu şekilde konuştu:

Proje TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde aralarında TAI,  ASELSAN ve Ctech’in de bulunduğu yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle yapılacak. Uydu üretiminin 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Uydu yapmak için Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’ne (USET) ihtiyaç var. Bu tesis Türksat ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı katkılarıyla TAİ içerisinde kuruldu. Burada nihai testler yapılıyor. Yakın zaman açılacak.

Prof. Dr. Gül, mevcut uydularımızın kapsama alanının Çin’den Atlas Okyanusuna kadar bütün Avrupa Ortadoğu ve Afrika’ya kadar ulaştığını söyleyerek, “Bu coğrafyada yaklaşık 3 milyar nüfus var. Tabi amacımız bütün Dünya’yı kapsama alanına almak” şeklinde konuştu.

“Tüm il merkezlerine Kablo TV altyapısı kuracağız”

Toplantıda kablo yayıncılık hizmetleri ve kablo altyapısı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Gül, “Son altı ayda yeni kampanyaları yaparak 100 bin yeni abone kazandık. Hedefimiz kablo altyapısını tüm il merkezlerinde yaygınlaştırmak. Bu sene içinde Şanlıurfa ve Bolu’da altyapı kuracağız” dedi.  

“Gençlerin e-Devlet Kapısı kullanımını teşvik edeceğiz”

Vatandaşlarımızın e-Devlet Kapısı ile kamu kurumlarının verdiği hizmetlere kolayca ulaşabildiğini belirten Prof. Dr. Gül, “e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısı şu an 21 milyonu aştı. e-Devlet Kapısı ile 173 kurumun 1150 hizmetini vatandaşlarımız ile buluşturuyoruz. Bu 173 kurumun 104 adedi belediyelerimiz. İlerleyen süreçte e-Devlet Kapısı üzerinden hizmet veren belediye sayısını artırmaya çalışacağız” dedi.  

Prof. Dr. Gül, özellikle gençlerin e-Devlet Kapısı kullanımının teşvik edileceğini vurgulayarak, “21 milyon e-Devlet Kapısı kullanıcısının 15 yaş üstü nüfusa oranı yüzde 30’a denk geliyor. Biz bu oranı en kısa zamanda yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz” dedi.

“KKTC’deki bütün kurumların e-Devlet Kapısı dönüşümünü Türksat yapıyor”

Elektronik belge yönetim sistemi (Belgenet) hizmetinin tamamının Türksat mühendisleri tarafından geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Gül, “Bu sistem ile yazışmalar tamamen elektronik ortamda yapılıyor. Belgenet hizmeti kapsamında 15 kurumla sözleşme yaptık. Bu kurumların 10 tanesi Belgenet’i fiilen kullanıyor. Ayrıca KKTC’deki bütün kurumların e-devlet dönüşümünü Türksat gerçekleştiriyor” dedi.

Uzun mesafe gemi tanıma ve izleme (LRIT) projesi ile Türk bayraklı 300 Gros ton üzerindeki gemilerimizin tüm Dünya’da takip edebildiğini belirten Prof. Dr. Gül, “Biz bu sistemi İran’a da sattık. İsviçre de istiyor. Onlarla da görüşüyoruz” diye konuştu.

 Sohbet toplantısı hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.