25 Haziran 2015
Genel

“e-Devlet Kapısı Kayıtlı Kullanıcı Sayısı 20 Milyona Yaklaştı”

Kamu hizmetlerini internet ortamına taşıyan e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısı, 20 milyona yaklaştı. Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, 21 Kasım 2014 Cuma günü Cine5 TV’de yayınlanan “Dijital Hayat” adlı programda e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetleri ve 2015 yılında yapılacakları konuştu.

Vatandaşları devlet dairelerinde sıra bekleme derdinden kurtaran e-Devlet Kapısı’na gösterilen ilgi, her geçen gün artıyor. Bir televizyon programına katılan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, e-Devlet Kapısı’na ait son verileri izleyicilerle paylaştı. Buna göre e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısı, 19.574.729’a ulaştı. Prof. Dr. Gül, kullanıcı sayısındaki artışın, kapı üzerindeki kamu hizmetlerinin çeşitliliğinden ve vatandaşların ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılanmasından kaynaklandığını ifade etti. e-Devlet Kapısı sağlıktan eğitime, adli işlemlerden sigorta işlemlerine kadar farklı alanlarda 1033 hizmeti vatandaşın kullanımına sunuyor.

“e-Devlet Kapısı’nda en çok ‘araç sorgulama’ yapıyoruz”

Prof. Dr. Gül, e-Devlet Kapısı üzerinde en fazla kullanılan işlemlerin bilgisini de kamuoyuyla paylaştı. Buna göre en fazla ilgi, “araç sorgulama” sayfasına gösteriliyor. Vatandaşlar, bu işlem aracılığıyla araçlarının vergi borçlarını, trafik cezalarını, araç kaza kayıtlarını ve diğer verileri öğrenebiliyor. En çok kullanılan ikinci işlem ise, “hizmet dökümü belgesi”. Bu hizmet aracılığıyla vatandaşlar, sigorta ödemeleri, prim miktarı ve emeklilik hizmet hesabıyla ilgili işlem yapabiliyor. Bunların yanı sıra, “araç sorgulama”, “mahkeme dava dosya sorgulama” ve “vergi borcu sorgulama” işlemleri de en çok ilgi gösterilen hizmetler arasında yer alıyor. 

Üniversite kayıtları e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacak

e-Devlet Kapısı’na en fazla ilgi gösteren kullanıcı grubunu ise 45-60 yaş üstü vatandaşlar oluşturuyor. Bu yaş grubundaki vatandaşların kamu hizmetleriyle daha çok ilgilendiğini belirten Prof. Dr. Gül, gençlerin ilgisini çekmeye yönelik projeler de geliştirdiklerini belirtti. Bu yıl ilk kez bazı üniversitelerde YÖK ile beraber kayıt işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirdiklerini bildiren Prof. Dr. Gül, bunu ilerleyen yıllarda tüm üniversitelere yayacaklarını söyledi. Böylece, farklı şehirlerden üniversite kaydı yapmak için yolculuk yapmak zorunda kalan öğrenciler, bu zahmetten kurtulacak. Öte yandan tüm öğrenciler, kayıt işlemlerini internet üzerinden birkaç dakika içinde yapabilecek. Prof. Dr. Gül, gençlere e-Devlet Kapısı’nı daha iyi anlatabilmek için kamu spotu hazırladıklarını da bildirdi.