15 Aralık 2023
Genel

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından düzenlenen İstanbul İnsan Kaynakları Forumu’nun ikincisi "Geleceğin İnsan Merkezli Toplumu" olarak tanımlanan "Toplum 5.0" temasıyla gerçekleştiriliyor. Forum, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açılış konuşmalarıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

Yılmaz, dijitalleşme ve çığır açan teknolojilerin etkisiyle hem günlük hayatın hem de iş hayatının dönüştüğüne şahitlik edildiğini ifade ederek, "Dijital dönüşüm, yapay zeka, otomasyon ve veri analitiği gibi alanlardaki ilerlemeler, iş gücünün dinamiklerini değiştirerek, aynı zamanda yeni yetkinliklerin kazanılmasını ve mevcut yetkinliklerin sürekli olarak güncellenmesini gerekli kılmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, 2030 itibariyle dünya çapında 25 milyon yeni meslek oluşturulacağını ve mevcut iş alanlarından 6 milyonunun ortadan kaybolacağını gösteriyor." diye konuştu.

UAB Toplum 5.0 Perspektifi İle Teknoloji Panelinin moderatörlüğünü Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek yaptı

Forumda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz'ın açılışını yaptığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) - Toplum 5.0 Perspektifi İle Teknoloji Paneli, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yüksek’in moderatörlüğünde devam etti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türksat Bilişim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Savaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Esma Dilek ile PTT Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Tok panelist olarak katıldı.  

Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. Yüksek, Toplum 5.0’ın teknolojinin toplumlarca bir tehdit olarak değil, hayatı kolaylaştıran bir yardımcı olarak benimsenmesi düşüncesi üzerine inşa edildiğine dikkat çekerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bu noktada akıllı şehir ve akıllı yollar gibi teknolojilerle önemli katkılarının olduğunu söyledi.

Türksat Bilişim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Savaş ise Türksat’ın vatandaşların yaşam kalitesinde iyileşmeye ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunan elektronik devlet altyapısı başta olmak üzere akıllı ulaşım, akıllı şehir ve IOT teknolojilerinde Türksat’ın önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Savaş, Toplum 5.0 kapsamında insan merkezli topluma ulaşmak için yeni düzenlemelerin de yapılması gerektiğinin altını çizdi.