08 Aralık 2020
Genel

Kamu Bilişi Derneği tarafından Kamu Bilişim Haftası nedeniyle organize edilen, “Kamu Bilişim Zirvesi” başladı. Kamu kesimi ile özel sektörün yoğun katılımıyla online olarak gerçekleştirilen zirvede “Yeni Nesil Toplum: Dijital Dönüşüm Paneli”ne katılan Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, dijitalleşmenin hem iyi hem kötü etkileri olduğunu belirterek, toplumun alışkanlıklarını hızlı bir şekilde değiştirdiğine işaret etti. Şen konuşmasında şunları söyledi:

İnternet, elmas gibidir. Eğer iyi işlerseniz çok güzel bir takı olur ve insanları süsleyebilir. Farklı işlerseniz ise en sert maddeleri kesebilecek bir alete dönüşür. Böyle araçlar, eline alanın niyetine göre değişir. Bu nedenle Dijital Dönüşüm Ofisi’nin her zaman vurguladığı gibi Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı.

Geleneklerin değişmesinde sayısal dönüşümün önemli etkisi olduğunu söyleyen Şen, şöyle konuştu:

Dijitalleşme ile hem ekonomik, hem sosyal, hem de kültürel bir değişim yaşıyoruz. Dijitalleşmenin en önemli ekonomik etkisi ise, iş yapış şekillerinde yaşanan değişim. Sizin iş süreçlerinizden üretim aşamalarına, üretimde kullandığınız teknolojilere ve bu teknolojilerin üretimine kadar her aşamada dijitalleşme, işleri ölçülebilir bir hâle getirdi. Bu da tedbir alabilmemizi sağlıyor. Artık, şarkılara yüklenen anlamlar rakamlara yükleniyor. Bu da insanların iş hayatını ve iş yapış şeklini değiştiriyor.

Dijital dönüşüm, veriyi yönetme imkânı sağladı

Büyük veri ile büyük veri içinden çıkartılan anlamlı verinin dijitalleşme teknolojileri vasıtasıyla elde edildiğini belirten Şen, bu durumun insanların iş yapış şeklini değiştirdiğini anlattı. Şen, dijital dönüşümün insana veriyi yönetme imkânı sağladığını ve bu durumun tüm sosyal dengeyi değiştirdiğini ifade etti. Toplumları nükleer silahlarla kontrol etmeye çalışan ülkelerin yerine sosyal medya silahını kullanan ülkelerin ortaya çıktığına işaret eden Şen, dijital teknolojinin çok büyük bir ülkedeki bir seçime başka büyük ülke tarafından etki edildiğine yönelik olarak kafalarda soru işaretleri belirmesine neden olduğuna dikkat çekti.

“İnternet alışkanlıkları toplumları değiştirdi”

Sayısal dönüşümün kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Şen, “Dijital Dönüşüm Ofisi’nin her zaman vurguladığı gibi Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı. Bu nedenle verinin üretilmesi ve kontrol edilmesi çok önemli” diye konuştu. Meseleye teknik açıdan bakıldığında kimsenin herhangi bir karşılık beklemeksizin insanları mutlu etmeye çalışmayacağına dikkat çeken Şen, sosyal medya gibi mecraların büyük veri için altyapı temin ettiğini söyledi.