24 Ocak 2017
Genel

KKTC e-Devlet Programı içinde yer alan e-Kimlik Projesi kapsamında yer alan e-İmza hayata geçti. İlk e-İmza KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün tarafından atıldı. T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yürütmesinde Türksat A.Ş.’nin gerçekleştirdiği Kamu Sertifikasyon Merkezi, EBYS, e-Nüfus ve e-Kimlik projelerinin ardından e-İmza da kullanılmaya başlandı.

20 Ocak tarihinde Lefkoşa’da gerçekleşen lansmana, KKTC Başbakanı Özgürgün, T.C Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KKTC Başbakanlık Müsteşarı Olgun Amcaoğlu, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, T.C. UDHB Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Metin Çavuşoğlu, Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu, ilgili Türksat direktörleri, Türksat e-Devlet Program ekibi ve KKTC’den üst düzey bürokratlar katıldı.

Başbakan Özgürgün yaptığı açılış konuşmasında e-Kimlik ve e-İmza ile bürokratik süreçlerin hızlanacağını belirterek, kamu hizmetlerinin daha etkin yürütülmesine adım atmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. KKTC’nin bilgi toplumu olması için Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleri ile çalışmaların devam ettiğini belirten Özgürgün, KKTC e-Devlet Programının ülke açısından önemine değindi. Konuşmasının ardından ilk elektronik imzayı atan Başbakan Özgürgün, bilişim suçları yasa tasarısının meclise gönderimini elektronik ortamda gerçekleştirdi.

 “BELGENET e-Dönüşümü yılsonuna kadar tamamlanacak”

Müsteşar Yardımcısı Zerey ise KKTC e-Devlet Programı dâhilinde planlanan projeler hakkında bilgi vererek, program kapsamında 19 projenin yer aldığını ve bunlardan 7 tanesine başlandığını belirtti. e-Nüfus, e-Kimlik ve e-İmza projelerinin “e-devlet”in temelini oluşturan önemli bileşenlerden olduğunu söyleyen Zerey, gerçekleşecek e-İmza lansmanının KKTC açısından öneminin altını çizdi. Elektronik Belge Yönetim Sistemi’nin merkezi kurulumunun tamamlandığını ileten Zerey, tüm bakanlıkların, 40 kurumun ve 28 belediyenin yılsonuna kadar BELGENET’e geçerek bu alanda e-dönüşümün tamamlanacağını iletti.

KKTC Başbakanlık Müsteşarı Amcaoğlu ise KKTC’de 15 yıldan bu yana e-devlet çalışmalarının sürdüğünü ve Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokolle bu çalışmaların hız kazandığını belirtti. KKTC’de teknoloji anlamında bir devrim niteliğinde olan e-Kimlik ve e-İmza süreçlerinin bir başlangıç olduğunu belirten Amcaoğlu, bu çalışmanın diğer e-devlet süreçlerini hızlandırıcı nitelikte olduğunu belirtti.