25 Haziran 2015
Genel

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Uydu Elektronik İletişim ve İş İnsanları Derneği (TUYAD) Akademisi tarafından düzenlenen 2015 yılı Uydu Teknolojileri Semineri’ne katıldı.

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde gerçekleşen seminerde konuşan Prof. Dr. Gül, Türkiye’nin 1994 yılında haberleşme uydusu fırlattığını belirterek şu şekilde konuştu: “İlk önce analog yayınlar vardı. Sonra sayısal yayına geçildi. 2010 yılında ise HD yayınlara başladık. Şu anda Türksat uyduları üzerinden yaklaşık 80 kanal HD yayına geçti. Toplam televizyon sayısı da 600’e ulaştı.”  

Türkiye’nin kendi haberleşme uydularına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Gül şunları da söyledi:

Kendi uydularımızı işletebiliyoruz. Ama bu yeterli değil. Kendi uydularımızı yapmamız lazım. Türksat 5A uydusunun en az yüzde 25 yerli katkıyla gerçekleşmesini sağlayacağız. Türksat 6A ise Türkiye’de yapılacak. Yetişmiş mühendislerimiz uyduların yapımında görev alacak.”

Uydu yapmak için Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi’ne ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Pof. Dr. Gül,  söz konusu merkezin TAI tarafından Türksat’ın maddi katıklarıyla kurulduğunu bildirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

Uydu yapmak için uzay test merkezlerine ihtiyacımız var. Çünkü uydunun uzay şartlarında test edilmesi gerekiyor. Kurulan bu merkezdeki cihazlar ve sistemlerin son testleri yapılıyor. Yakında devreye alınacak.”

Hâlihazırda mevcut uydular üzerinde internet hizmeti verildiğinin altını çizen Prof. Dr. Gül, konuşmasında şunları da söyledi:

Yaklaşık 5 bin tane okul uydu üzerinden internete bağlanıyor. Ayrıca kablonun ile fiberin olmadığı Sudan Irak ve Afganistan gibi yerlerde internet hizmeti veriyoruz. Haziran aynıda fırlatılması planlanan 4B uydusunun tamamı data hizmeti verebilecek. İnternet hizmetlerini bu şekilde yaygınlaştıracağız.

Ayrıca, Türksat Kıdemli Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Fazıl Yağlı, seminer oturumlarında Türksat tarafından üretilen Düzlemsel Anten Projesi hakkında bir sunum yaptı. Sunumunda antenlerin tarihsel gelişiminden bahseden Doç. Dr. Yağlı, katılımcılara geliştirilen düzlemsel antenin sunduğu yenilikler ve teknik özellikler hakkında bilgi verdi.

Seminere panelist olarak katılan Teleport ve TV Yayın Direktörü Hüsamettin Demirel ise, Türksat’ın her zaman yeni teknolojilere öncülük ettiğini vurgulayarak, Dünya’da ilk kez gerçek zamanlı kodlama yayının gerçekleştirdiklerini söyledi. TRT ve Vestel ile işbirliği yaparak 4K yayıncılığını Türkiye’de gerçekleştirdiklerini vurgulayan Demirel, konuşmasına 4K yayıncılık hakkında bilgi vererek devam etti.