02 Eylül 2020
Genel

Türksat’ın desteğiyle bu yıl beşinci kez düzenlenen uluslararası uydu, yayın ve teknoloji etkinliği Global Satellite & Space Show’un ilk gününde “Uydu Operatörleri İçin Tarihi Fırsatlar” oturumunda konuşan Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, şartların ve teknolojinin uydu operatörleriyle çalışmayı cazip kıldığını belirterek, Türksat’ın küresel bir hizmet altyapısı sunmak için bölgesel ve küresel uydu operatörleriyle işbirliğine açık olduğunu ifade etti.

Yayın alanının Türkiye pazarında büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Şen, verinin öneminin tüm alanlarda giderek arttığını ve uydu endüstrisindeki değişikliklere hazırlıklı olmanın önemli olduğunu söyledi.

“Karasal altyapı, yapılan yatırımın geri dönmesi noktasında bazı sorunlar oluşturuyor. Uydu operatörleri ihtiyaçları karşılama noktasında avantajlara sahip.” diyen Şen, uydu operatörleriyle havacılık ve denizcilikte de bağlanabilirlik sağlamayı hedeflediklerini anlattı.

Şen, üretilen veri miktarının giderek arttığını ve bunun taşınması için altyapıya ihtiyaç olduğuna işaret ederek, “Önümüzdeki dönemde uzaya gönderilecek üç yeni uyduyla, bu ihtiyaçlara uygun bir şekilde kapasitemizi artırmayı planlıyoruz.” dedi.

Teknolojik gelişmelerin yeni fırsatlar da sunduğuna değinen Şen, “Müşterilerimize global bir servis sunmak için bölgesel ve küresel uydu operatörleriyle işbirliğine açığız.” ifadesini kullandı.

Şen, şartların ve teknolojinin uydu operatörleriyle çalışmayı cazip kıldığını belirterek, şunları kaydetti:

Uydu operatörleriyle uygun maliyetli çözümler sunabiliyoruz. Radyo bağlantılarıyla transfer yerine daha iyi şartlarda, daha büyük dataları bir noktadan bir noktaya göndermek mümkün oluyor. 5G de kendine has özelliklere sahip. Mesela sunucu da dâhil bağlı bulunan araç sayısı çok daha fazla. İşlem hacmi, kabiliyeti ve kapasitesi daha yüksek. 5G üzerinde Türkiye’de çalışmalara başladık. Uydu altyapılarını geliştirerek bu uyduların mobil şebeke operatörlerinde ve diğer alanlarda kullanabileceğiz.

Türksat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok da “Ulusal Güvenlik için Uzay ve Uydu Teknolojileri” başlıklı oturumda ülkeler açısından uydu haberleşme ihtiyaçlarının yerli ve milli çözümlerle karşılanmasının önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Etkinliğin ikinci gününde ise Türksat Uydu Hizmetleri Kurumsal Çözümler Direktörü Süleyman Kuzu "Teleport ve Büyük Datanın Yakın Geleceği" başlıklı webinarda, Türksat Ar-Ge ve Uydu Tasarım Direktörü Tayfun Dar ise “Türksat Model Uydu Yarışması ve Teknofest” başlıklı webinarda konuşma yaptı.

Webinar programlarını izlemek için tıklayınız.