07 Aralık 2016
Genel

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) 9. Olağan Genel Kurulu Ankara’da yapıldı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da düzenlenen genel kurulda konuşan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, mevcut fiber altyapıdaki kapasitenin ortak kullanımını desteklediklerini belirterek, “Mükerrer fiber çekildiğinde 20 milyar dolar civarındaki maliyet, tek bir fiber çekildiğinde 3,9 milyar dolara düşüyor” dedi.

Zerey, Bakanlık ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olarak hazırladıkları genişbant stratejisi ve eylem planını yakın zamanda tamamlayacaklarını söyleyerek, mevcut fiber altyapıdaki kapasitenin ortak kullanımını desteklediklerini belirtti.

Hedeflerinin fiber altyapının Türkiye çapında yaygınlaştırılması olduğunu dile getiren Zerey, her eve 1 G fiber çekilmesini ve 4,5 G ile 5 G için gerekli fiber altyapıyı sağlamak istediklerini ifade etti.

Karayolları ve demiryollarıyla da ortak çalışma yürüttüklerini anlatan Zerey, demiryolu hattı boyunca fiber çekildiğini, karayollarında da aynı sistemi kurmak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Zerey, Elektronik Haberleşme Altyapı Bilgi Sistemi (EHABS) ile mevcut fiber altyapının sisteme girmesinin ve yeni fiber altyapının güncellenmesinin sağlanacağını ve böylece Türkiye’nin fiber takibinin yapılacağını kaydetti.

4,5 G ile ilgili yerli ürünlerin kullanımını desteklediklerine dikkati çeken Zerey, yerli baz istasyonu testlerinin bitirilmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Zerey, siber güvenlik konusunun önemine işaret ederek, yabancı yazılımların kontrol dışı olduğunu, bu nedenle yerli ürünlerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlığın, AR-GE projelerine verdiği desteklere de değinen Zerey, özellikle siber güvenlik, insansız hava araçları, yerli uydu ve 5 G alanında yaklaşık 50 projenin değerlendirildiğini ve destek verilecek projelerin açıklanacağını bildirdi.

“İşbirliği yaparak rekabet etmek önemli”

Türksat Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Şener de telekomünikasyonun sadece altyapıdan ibaret olmadığını, insanların temelde ulaşılabilir olmak istediğini ve bunun fiyatıyla yakından ilgilendiklerini ifade etti.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafya itibarıyla iletişimin öneminin her geçen gün arttığını belirten Şener, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminde iletişimin değerinin öne çıktığını söyledi.

Şener, iletişimin yönetiminin, insanların, hayatların kontrol edilmesi anlamına geldiğini ifade ederek, “O yüzden biz 15 Temmuz gecesi iki şehit verdik. O yüzden Turkcell’in, Digitürk’ün, Vodafone’un, Türk Telekom'un santralleri ele geçirilmeye çalışıldı. İşte bu nedenle operatörlerin işbirliğine gitmeleri, altyapıyı paylaşmaları kaçınılmaz bir zorunluluk hâle geldi. İşbirliği yaparak rekabet etmek önemli.” değerlendirmesinde bulundu.