25 Haziran 2015
Genel

Türkiye’nin ilk Ultra HD televizyon kanalı TRT 4K, Türksat üzerinden uydu test yayınına başladı.

TRT, Türksat ve Vestel işbirliğiyle Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek 4K (Ultra HD) ve Hibrit Yayıncılık Projesi’nin tanıtım toplantısı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: “Tarihi bir an”

Tanıtım toplantısına gönderdiği görüntülü mesajda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Avrupa’da 4K yayına ilk kez Türkiye’nin geçtiğini belirterek, “Bugünkü programla birlikte artık, TRT’nin bir kanalı 4K yayın yapmış olacak. Bunu gerçekten çok önemli, tarihi bir an olarak görüyoruz” dedi.

Akdoğan, HD yayınların Türkiye’de son dönemde büyük bir gelişim gösterdiğini söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:  

Artık medyada muhteva kadar görüntü kalitesi ve şekil de önem taşıyor. İşte bütün bu dönüşümler içerisinde daha birçok televizyon kanalı HD yayına hazırlanırken, TRT yine bir öncü ve örnek kanal olarak 4K yayınına geçmeye hazırlanıyor. Tarihi bir andır. Şu anda dünyada sadece 3 ülke 4K yayına geçmiş durumda. Avrupa’da ilk olarak Türkiye ve TRT 4K yayına geçmeye hazırlanıyor. Bugünkü programla birlikte artık TRT’nin bir kanalı 4K yayın yapmış olacak. Bunu gerçekten çok önemli tarihi bir an olarak görüyoruz. TRT çok konuda öncülük yapmıştır, medarı iftiharımız olmuştur. Bu kez de öncülük yapmıştır, kutluyorum. Bu çalışmaya imza atan bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyor ve 4K yayınlarımızın hayırlı olmasını diliyorum.

Prof. Dr. Gül: “Türksat her zaman teknolojiye yatırım yapıyor”

Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül uydu üzerinden televizyon yayınlarının 1964’te başladığını belirterek, Türkiye’nin ilk uydusunu 1994’te fırlattığını hatırlattı.

Prof. Dr. Gül, yapılan ilk yayınların analog olduğunu, ilk olarak 1998 yılında sayısal yayına ardından da 2010 yılında HD yayına başlandığını dile getirerek şunları söyledi:  

Şu anda uydular üzerinden 600’e yakın televizyon yayın yapıyor. Türksat her zaman teknolojiye yatırım yapıyor. Yeni uydu projelerimiz var. Yeni uydu projelerimizle hem televizyon yayıncılığındaki talebi karşılayacağız, hem de kapsama alanı içerisine internet hizmeti vereceğiz. Hedefimiz kapsama alanımızı tüm Dünya’ya yaymak. Türksat ultra HD konusunda da öncülük etti; teknolojinin diğer alanlarında olduğu gibi. Ümit ederim ultra HD yayınlar yaygınlaşsın, gerek televizyoncular gerek izleyiciler bu yayınları kullansın ve izlesinler.

Göka: “Yeniliklere öncülük yapmak önemlidir”

TRT Genel Müdürü Şenol Göka toplantıda yaptığı konuşmasında, Dünya’da teknolojik gelişimin çok hızlı ve baş döndürücü bir hızla ilerlediğini söyledi.

TRT’nin gelişen teknolojik şartlara göre yayın yapma konusundaki hassasiyetine dikkat çeken Göka, şu şekilde konuştu:

İnşallah bu teknoloji insani olarak da gelişime katkı sağlar. Bu teknoloji çok faydalı, önemli ama bu teknoloji hiçbir zaman yüz yüze iletişimin önüne geçmemeli. Teknolojinin gerisinde kalınmaması gerekir. Yeni teknolojiye ulaşmak için çok büyük sistem değişikliği gerekiyor. Bir taraftan geleneksel anlamda yapısal olanı sürdürmek, bir taraftan da AR-GE çalışmalarına ağırlık vererek yeniliklere öncülük yapmak önemlidir.

Erdoğan: “4K Yayınını başlatmak çok cesur bir karar”

Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ise, bugünü gerçekten tarihi bir an olarak gördüğünü aktararak, “Her zaman öncülük yapan TRT’nin Türksat’la birlikte bu 4K yayınını başlatması çok cesur bir karar” diye konuştu. 

Dünya’da çok az yayın kuruluşunun bunu başlatmış durumda olduğunu anımsatan Erdoğan, şunları da söyledi:

Bu kararı aldıkları için kurum yöneticilerine teşekkür ediyorum. Biz sayıca Avrupa’nın en fazla televizyon üreten firmasıyız. Bu teknolojiye karar veren, kendine güvenen hem Türksat ve hem de TRT’yi kutluyorum. Vestel olarak TRT ile yıllardır süren işbirliğimiz var; birçok konuda ortak hareket ettik ve birçok projeyi harekete geçirdik. Bu tür projeler insanımızın hayat kalitesini artırmaya yöneliktir. En önemlisi artık Türk halkı Avrupa’da bile olmayan 4K’yı izleme hakkına sahip olacaktır.

Konuşmaların ardından Türksat Gölbaşı yerleşkesinde TRT 4K test yayını başlatıldı.