24 Temmuz 2018
Genel

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’ne göre, Türkiye’nin bu alanda iki yılda en hızlı gelişen ülkelerden biri olduğunu belirterek, e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nde ülkemizin 2 yılda 68’inci sıradan 53’üncü sıraya çıktığını bildirdi.

Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, e-devlet ile ilgili ölçümleme çalışmaları içinde en çok bilinen ve takip edilen çalışmanın, BM tarafından yürütülen e-Devlet Gelişmişlik Endeksi olduğunu söyledi. 

İki yılda bir yapılan ölçümlerin 3 alt endeksin eşit ağırlıklı ortalaması ile hesaplandığını belirten Turhan, tüm alt endekslerde Türkiye’nin hızlı bir büyüme gösterdiğini söyledi.

e-Devlet çalışmalarının yeni gelişen teknolojiler ve küresel yaklaşımlar yakından takip edilerek Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından “2016-2019 Ulusal e-Devlet Strateji ve Eylem Planı” çerçevesinde yürütüldüğünü kaydeden Turhan, bu noktada da hızlı bir yol alındığını bildirdi.

Bu yılsonuna kadar tüm sayısal hizmetlerin e-Devlet Kapısı’ndan sunulması hedefi doğrultusunda çalışmaların hızlandırıldığına dikkati çeken Bakan Turhan, şunları söyledi:

Bu süreçte, 4 defa Bakanlar Kurulu’nda gerçekleşen ilerlemelere ilişkin bilgilendirme yapılmıştır. Bakanlıklarımızın, müsteşar, müsteşar yardımcısı ve bilgi işlem başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarımızın üst düzey temsilcilerinin katıldığı 25’e yakın koordinasyon toplantısı yapılmış, bin 600’ün üzerinde hizmet e-Devlet Kapısı’na entegre edilmiştir.

Turhan, e-Devlet Stratejisi kapsamında hareket edilmesinin sonuçlarının BM e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nde de görüldüğüne işaret ederek, endekse göre, Türkiye’nin e-devlet konusunda iki yılda en hızlı gelişen ülkelerden biri olduğuna dikkati çekti.

Turhan, “Ülkemiz 15 sıra birden yükseldi ve e-devlet gelişmişlik seviyesi yüksek ülkeler arasında yer aldı. Çalışmada en büyük artış çevrimiçi hizmetler endeksinde oldu. Çevrimiçi hizmetlerde 68’inci sıradan 29’uncu sıraya çıkarak Dünya’nın sayılı ülkeleri arasında yerini aldı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2012’de söz konusu listede 80’inci sırada olduğunu anlatan Turhan, 2014 yılında 71, 2016 yılında ise 68’e çıkıldığını söyledi.