14 Ocak 2022
Uydu

 

4'üncü Türksat Model Uydu Yarışması şampiyonu Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı'nın tasarladığı Türkiye'nin ilk cep uydusu, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı. BEÜ’de düzenlenen törene katılan TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Grizu-263 Uzay Takımı’nın daha büyük hedeflere ilerlemesi temennisinde bulunarak “İnşallah daha büyük uydularla ülkemize hizmet ederler" dedi.

4'üncü Türksat Model Uydu Yarışması şampiyonu Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı'nın tasarladığı cep uydu TSİ 18.25'te Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Fırlatma programı Zonguldak Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle izlenirken törene Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım  ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı da katıldı.

Törende konuşan TÜRKSAT Genel Müdürü Ertok kendileri için gurur dolu bir gün olduğunu belirterek, “TÜRKSAT olarak 6 yıldır gerçekleştirdikleri model uydu yarışmasında büyük başarılar elde eden Grizu-263 Uzay Takımı'nın geliştirdiği uydunun uzaya gönderilmesini büyük bir gururla izledik” dedi. Proje aşamalarının çok önemli olduğunu anlatan Ertok, uydu çalışmalarının yapılmasının ve yerde test edilmesinin uzaya gönderilmesinden çok başka olduğunu ifade etti. Ertok, Grizu-263 Uzay Takımı'nın 6 yıldır düzenlenen  Türksat Model Uydu Yarışması’nda önemli başarı elde ettiğine de değinerek “İnşallah daha büyük hedeflere de ilerlerler. Daha büyük uydularla daha büyük şeylerle ülkemize hizmet ederler. Bu bize BEÜ'deki uydu teknolojileri kültürünün ne kadar oturduğunu ve artarak devam ettiğini gösteren bir şey. Bu bizi çok mutlu ediyor. TÜRKSAT olarak model uydu yarışmasında yaşadığımız heyecanı anlatamam. 8 aylık süreçten sonra roketleri yüklenmesi ve yarışma sürecini izlemek büyük bir heyecan. Gençlerin oradaki heyecanını görmek hepimizi çok gururlandırıyor. Biz bu desteği vermeye devam edeceğiz. Böyle güzel üniversitelerden böyle takımlar çıktıkça destek vereceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sunum yapan takım üyeleri, katılımcıların sorularını yanıtladı. Protokol üyelerine hediye takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekildi. Grizu-263 Uzay Takımı, uydunun uzaya fırlatılmasından yaklaşık 1 saat sonra yörüngeye yerleştiğini duyurdu. Grizu 263A uydusu, alçak dünya yörüngesinde 525 km uzakta 4 yıl boyunca yörüngede kalacak. Grizu-263A uydusu Elektrik Güç Alt Sistemi (EGS), Yerleşik Bilgisayar Alt Sistemi (YBS), Haberleşme Alt Sistemi (HS), Yönelim Belirleme Alt Sistemi (YBKS) ve Faydalı Yük Alt Sistemi (FYS) olmak üzere 5 temel alt sistemden ve bu sistemlerin sabitlendiği ve korunduğu bir gövdeden oluşuyor. Ağırlığı 237 gr olan, 5X5X5 cm boyutlarında bir küp şekline sahip Grizu-263A'nın dünyaya göndereceği veri paketi içinde alt sistemlerin tükettiği ve güneş panellerinden elde edilen güç bilgileri, uydunun yörüngedeki hareketlerinin analizi için atalet verileri, UTC zaman bilgileri ve uydu iç sıcaklık bilgisi bulunuyor.