06 Mayıs 2016
Bilişim
Genel
Kablo
Uydu

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Türksat A.Ş.’nin 2013-2014 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül yaptığı konuşmada, birçok yeni projenin devreye alındığı bir dönemin yaşandığını belirtti.

Türksat’ın uydu haberleşme, kablo yayıncılığı ve bilişim olmak üzere 3 ana faaliyet alanında çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Gönül, “Türksat, uydu, kablo ve bilişim alanlarında yalnızca Türkiye’nin değil, bölgenin de lider şirketleri arasında yer almak üzere hizmet veren ve projeler gerçekleştiren bir kurum” diye konuştu.

Gönül, Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika’nın ortasında yer alan kıymetli jeopolitik konumunun uzaydaki karşılığı olan uydu yörünge haklarını işlettiğini belirterek, “Böyle önemli bir sorumluluğu taşıyan bir şirket olarak yeni uydularımızla ilgili birçok projenin devreye alındığı bir dönemi yaşıyoruz.” dedi.

İki farklı yörünge üzerinde Türksat 2A, Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B olmak üzere toplam 4 haberleşme uydusuyla faaliyetlerin sürdürüldüğünü vurgulayan Gönül, “Bu uydular aracılığıyla 3 milyarlık nüfusuyla 118 ülkeyi kapsayan bir alana seslenebiliyoruz.” ifadesini kullandı.

Gönül, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde Türksat uydu filosunun, Dünya karalarının yüzde 71’ini kapsama alanı içine alarak, Dünya nüfusunun yüzde 91’ine Türksat uyduları üzerinden televizyon yayınlarını ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

“Türksat 5A ve Türksat 5B’nin üretimine 2016’da başlanacak”

Komisyonda bir sunum yapan Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ise 2004’te kurulan Türksat’ın, ülkenin haberleşme uydularını işletme görevinin yanı sıra, uydu teknolojilerinde uzman işgücü yetiştirilmesi, kablo altyapısının işletilmesi, e-Devlet Kapısı’nın hizmete açılması ve işletilmesi ile bilişim hizmetleri görevini yürüttüğünü bildirdi.

Türksat haberleşme uyduları olmasaydı ulusal TV kanallarının yabancı uydulardan hizmet alacağını vurgulayan Şen, “Yıllık 100 milyon dolardan daha fazla bir yerli kaynak dışarıya gidecekti. Türksat uyduları, sivil amaçlı haberleşme hizmetlerinin yanı sıra, ulusal güvenlik ve askeri amaçlı haberleşmeyi de sağlamaktadır” diye konuştu.

Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydu projelerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Şen, 31 derece Doğu yörüngesinde işletilmek üzere Türksat 5A, 42 derece Doğu yörüngesinde uyduların yedekliğini sağlamak ve mevcut kapasiteyi arttırmak üzere Türksat 5B uydu projelerinin başlatıldığına dikkat çekti.

Yerli firmaların katkı sağlayacağı projede, uydu üretici firmalara Bilgi Talep Dokümanı ve Teklife Çağrı Dokümanı paketi gönderildiğini söyleyen ve tekliflerin alındığına değinen Şen, tekliflere yönelik değerlendirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Şen, söz konusu uyduların üretimine 2016’da başlanmasının hedeflendiğini, Türksat 5A’nın 2018’de, Türksat 5B’nin ise 2019’da uzaya fırlatılmasının planlandığını bildirdi.

Türksat olarak Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına yönelik temel hedeflerini “uluslararası alanda iş yapan öncü bir teknoloji şirketi olmak” şeklinde belirlediklerini ifade eden Şen, “2023 yılına kadar tüm Dünya’yı kapsayan bir filoyla Dünya’daki ilk 10 uydu operatörünün arasına girmeyi amaçlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerin ardından Türksat’ın 2013-2014 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.