21 Aralık 2023
Uydu

Türksat Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Demirel, 40'ıncı Ulusal Bilişim Kurultayı, “Doğal Afetlere Dayanıklı Geleceğin Haberleşme Altyapıları” Paneli’nde, doğal afetlerde iletişim altyapısının kesilmemesi ve daha güvenli bir yapıya kavuşması için geleceğin haberleşme sistemlerinde uydu altyapısının büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

 

Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) düzenlediği 40'ıncı Ulusal Bilişim Kurultayı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Konferans Salonu’nda (BTK) düzenlendi. Kamu ve özel sektör yöneticileri, iş insanları, akademisyenler, girişimciler ve 10 ilden gelen 600 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen Kurultay’da Türksat Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Demirel, “Doğal Afetlere Dayanıklı Geleceğin Haberleşme Altyapıları” Paneli’ne konuşmacı olarak katıldı. Demirel, yaptığı konuşmada bilgi ve iletişim teknolojileri ile uydu ve kablo ağı üzerinden hizmetler vererek ülkenin teknolojik gelişimine öncülük etme misyonuyla hareket eden Türksat’ın yatırımlarını her geçen gün arttırdığına işaret etti. Türksat’ın 5 aktif haberleşme uydusuyla görev yaptığını ve gelecek yıl Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın hizmete girmesi ile bu sayının 6’ya çıkacağını belirten Demirel, Türksat uydularının kapsama alanlarına ilişkin de önemli bilgiler verdi.

 

-Deprem Bölgesine Binin Üzerinde Uydu Terminali

 

Genel Müdür Yardımcısı Demirel, Türksat’ın deniz, hava ve karada hareketli uydu anten çözümleri olan ve yerli olarak üretilen Ka Band anten ailesi PeycON’a ve Uydu Destekli Uzun Menzil İnternet Haberleşme Sistemi’ne ilişkin açıklamalarda bulunurken, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremi sonrasında iletişimin söz konusu altyapılarla sağlandığının altını çizdi. Deprem bölgesinde AFAD başta olmak üzere tüm kritik kamu kurumlarının iletişiminin Türksat uyduları ile kesintisiz sağlandığına dikkat çeken Demirel; bölgede 188 personelin dönüşümlü olarak görevlendirildiğini, Adana ve Gaziantep İl Müdürlükleri tarafından da lojistik süreçlerin yerinde yürütüldüğünü anlattı. Bölgeye toplamda binin üzerinde uydu haberleşme sistemi sevk edildiğini de vurgulayan Demirel, Türksat’ın bölgede 156 adet Uydu Haberleşme Sistemi, 36 adet mobil baz istasyonu kurduğunu açıkladı. Demirel, “AFAD Kriz Masaları, Kızılay Koordinasyon Merkezleri, 112 Çağrı Merkezleri, Jandarma lokasyonları, Havalimanları, Emniyet Müdürlükleri, üniversite ve hastaneler başta olmak üzere önemli birimlere VSAT kurulumları yapılarak, iletişim altyapısı uydularımız üzerinden sağlandı.” dedi. Deprem nedeniyle kablolu tüm iletişim altyapılarının kesildiğine dikkat çeken Demirel, doğal afetlerde iletişim altyapısının kesilmemesi ve daha güvenli bir yapıya kavuşması için geleceğin haberleşme sistemlerinde uydu altyapısının büyük öneme sahip olduğunun da altını çizdi.