15 Haziran 2022
Uydu

Türksat 5B Uydusu Hizmete Alma Töreni, Türksat'ın Gölbaşı yerleşkesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydumuz İMECE'yi 2023'ün Ocak ayında, Türksat 6A'yı da yine 2023 yılı ortalarında uzaya fırlatıyoruz." dedi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcıları Ömer Fatih Sayan, Selim Dursun, Enver İskurt, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ankara Valisi Vasip Şahin, MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, Ak Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız,  Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek ve Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok katıldı.

Türksat 5B uydusunun Türkiye'ye, millete ve sektöre hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Türkiye'nin uzay macerasında yeni bir aşama olan bu uyduya kadar geçen sürecin, Türkiye'de eser ve hizmet siyasetinin hangi engeller aşılarak yürütüldüğünün hikayesi olduğunu söyledi. "Uzay vatana" yeni uydular da gönderdiklerini, Türksat 4A'nın 2014'te, Türksat 4B'nin ise 2015'te uzaydaki yerini aldığını anımsatan Erdoğan, bu uyduların yanına yenilerini eklediklerini anlattı. Geçen yıl Türksat 5A ve Türksat 5B'yi fırlatan Türkiye'nin aynı sene içinde uzaya iki uydu gönderebilen ender ülkeler arasına girdiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Bugün hizmete alacağımız Türksat 5B'nin uzay yolculuğu 19 Aralık 2021'de başladı. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydumuz İMECE'yi 2023'ün Ocak ayında, Türksat 6A'yı da yine 2023 yılı ortalarında uzaya fırlatıyoruz. Böylece, uzaydaki uydu sayımız, 10'a yükselecek. Başlattığımız Milli Uzay Programı ile ülkemizin tıpkı yer yüzündeki kara, deniz ve hava sahalarındaki menfaatleri gibi uzaydaki çıkarlarını da savunmak bizim namus borcumuzdur. Kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, uluslararası uzay programlarına bilim insanı yetiştirmeden uzay sanayine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği seviyeye getirecek adımları atıyoruz."

Erdoğan, Türksat 5B Uydusu'nun televizyon yayıncılığı ve geniş bant uydu haberleşmesi kapasitesini Afrika'dan Orta Doğu'ya Avrupa'dan Asya'ya kadar geniş bir alanda kesintisiz ve güvenli hale getireceğini aktardı.

- "Türkiye'nin fiber internet altyapısını geliştirmesini sağlayacağız"

Özellikle kırsal ve dağlık yerlerde iletişimin kesintisiz sürmesini temin etmesiyle bu uydunun afet ve acil durum ekiplerine büyük destek sağlayacağını kaydeden Erdoğan, "Biliyorsunuz, salgın döneminde bazı yerlerde evlatlarımız, yetersiz internet altyapısı sebebiyle uzaktan eğitim programlarına katılmakta sıkıntı çekmişti. Uydumuzun devreye girmesiyle coğrafi zorluklardan kaynaklanan bu sorun da artık ortadan kalkacaktır. Yaklaşık 30 yıl boyunca hizmet verecek Türksat 5B uydumuz ülkemizin frekans ve bölge haklarının da korunmasını temin edecektir. Siyasi etki alanı genişleyen Türkiye'nin buna bağlı olarak askeri misyonlarının güvenli haberleşme ihtiyacı da artmaktadır. Uydumuz işte bu ihtiyacının karşılanmasında da kritik öneme sahiptir. Tabii bu çalışmalara paralel olarak mutlaka çözmemiz gereken bir diğer konu da fiber internet altyapısını hızla yaygınlaştırmamızdır. Bu konuda yavaş gittiğimizin farkındayız. Türk Telekom'daki sorunun çözümüyle bu alanda çalışan diğer firmalarımızı da teşvik ederek Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde fiber internet altyapısını geliştirmesini sağlayacağız. Gerekirse kırsala ve nüfus yoğunluğu düşük yerlere fiber altyapı götürecek ortak bir yapının kurulmasını da destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, artık hızın, dolayısıyla vaktin en değerli unsur haline dönüştüğü bir dönemde, kendilerini denizi geçip derede boğulmuş duruma düşüremeyeceklerine dikkati çekti.

Fiber altyapının sağlayacağı üretkenlik, verim artışı ve yenilikçiliğin bu alana tahsis edilecek kaynakları kısa sürede fazlasıyla milli ekonomiye geri kazandıracağını vurgulayan Erdoğan, "Hizmete aldığımız Türksat 5B uydusunun bir kez daha ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah önümüzdeki yıl bu vakitlerde 6A'yı da hizmete alacağız. Uydumuzun ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkesi tekrar tebrik ediyorum." dedi.

Daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun maketini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim etti. Erdoğan, bu sırada "Uydumuzu inşallah Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde sergileyeceğiz. Hayırlı olsun." dedi.