11 Şubat 2025
Genel

Türksat Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, Türksat'ın 2021’den sonra üç yeni haberleşme uydusunu uzaya gönderdiğini hatırlatarak "Dünyada 3-4 yıl içinde üç haberleşme uydusu fırlatabilen çok az sayıda ülke var. Şu anda gökyüzündeki en eski uydumuz olan Türksat 3A’nın teorik ömrü tamamlandı. Mevcut durumda birkaç yıl daha kullanılabilir olsa da yerine geçecek yeni bir uydu için hazırlıklara başladık. Bu uydunun da yerli ve millî olmasını hedefliyoruz." dedi. Atalay, Türksat 6A’nın testlerinde de son aşamaya gelindiğini ve çok kısa süre içinde hizmete başlayacağını bildirdi.


Türksat Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, TRT Radyo1’de yayımlanan “Gün Ötesi” programında Muammer Demiröz’ün konuğu oldu. Programda Türkiye'nin son dönemdeki uydu ve uzay çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Atalay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözünü hatırlatarak Türkiye’nin uzay yolculuğunun büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye'nin son 30-40 yıl içinde uzay ve uydu alanında önemli çalışmalar yaptığına dikkat çeken Atalay, "Bu çalışmalar özellikle son 20 yılda yoğunlaştı. Uzay teknolojilerine yönelik yatırımlarımız, ülkemizin gelecekteki konumunu belirleyecek kritik adımlardır.” dedi.

“Türksat 6A Çok Kısa Süre İçinde Hizmete Girecek”

Türksat 1A ile başlayan uzay yolculuğunun Türksat 6A ile devam ettiğini belirten Atalay, Türkiye’nin haberleşme uydularına dair son durumuyla ilgili olarak “Şu anda gökyüzünde Türksat’a ait 3A, 4A, 4B, 5A, 5B ve 6A olmak üzere toplam altı haberleşme uydumuz bulunuyor. Ayrıca yerli olarak üretilen Göktürk gözetleme uydularımız var. Türksat 6A bizim için ayrı bir öneme sahip. Çünkü tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlandı ve Türk firmaları tarafından üretildi. Şu anda testlerin son aşamasına geldik. Çok kısa süre içinde hizmet vermeye başlayacak.” diye konuştu.

“3A’nın Yerine Geçecek Yeni Uydu İçin Çalışmalara Başladık”

Türksat’ın bölgenin en güçlü uydu operatörlerinden biri olduğunu vurgulayan Atalay, son yıllarda artan uydu faaliyetlerine de dikkat çekti. Özellikle 2021’den sonra üç yeni uydunun uzaya gönderildiğine işaret eden Atalay, “Dünyada 3-4 yıl içinde üç haberleşme uydusu fırlatabilen çok az sayıda ülke var. Önceki uydularımız yurt dışında üretilirken, biz de bu süreçte uzman mühendisler yetiştirdik. Bugün geldiğimiz noktada artık kendi uydumuzu yapar hâle geldik. Şu anda gökyüzündeki en eski uydumuz olan Türksat 3A’nın teorik ömrü tamamlandı. Mevcut durumda birkaç yıl daha kullanılabilir olsa da yerine geçecek yeni bir uydu için hazırlıklara başladık. Bu uydunun da yerli ve millî olmasını, yerlilik oranının daha da artmasını hedefliyoruz.” dedi.

“Türkiye Çok Yakında Uzayda Daha Güçlü Bir Konuma Gelebilir”

Türkiye’nin uzay çalışmalarında geleceğe yönelik büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Atalay, özel sektörün de bu alana olan ilgisinin arttığını söyleyerek, “Gücümüzü ve kapasitemizi her geçen gün artırıyoruz. Bugün sadece Türksat değil, pek çok firma uzay alanında çalışmalar yürütüyor. Yakın yörünge uyduları atılıyor, yeni projeler geliştiriliyor. Türkiye, çok yakın bir gelecekte uzayda çok farklı bir konumda olabilir.” diye konuştu.

“Yapay Zekâ Hayatımıza Daha Fazla Dokunacak”

Yapay zekânın aslında yeni bir teknoloji olmadığını, ancak son birkaç yılda gündelik hayatın bir parçası hâline geldiğini ifade eden Atalay, Türkiye’nin bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Yapay zekâ, her geçen gün hayatımıza daha fazla dokunuyor. Türkiye olarak bu alanda önemli oyunculardan biri olmalıyız. Dijitalleşme konusunda önemli aşamalar kaydettik. e-Devlet ve benzeri birçok uygulamayla büyük miktarda dijital veriye sahibiz.

Yapay zekânın en önemli bileşeni veri ve bizde bu bol miktarda var. Bunlar doğru kullanıldığında yapay zekâ alanında hızlı ve önemli atılımlar yapmamız mümkün. Bu yüzden Türksat olarak Yapay Zekâ Direktörlüğünü kurduk. Amacımız, mevcut çalışmaların kapsamını genişletmek ve yapay zekâda öncü bir konuma gelmek.”

“Vizyonumuz, Türkiye’deki Yeteneği Uluslararası Pazarlara Açmak”

Türksat’ın teknoloji geliştirme ve üretim konusunda önemli bir noktada bulunduğunu belirten Atalay, şirketin uluslararası alanda daha etkin rol almayı hedeflediğini ifade etti. Atalay, “Türksat, bugüne kadar Türkiye için çok önemli projeler hayata geçirdi. Bunların başında dünyadaki en gelişmiş e-Devlet altyapılarından biri geliyor. Arkasında onlarca, hatta yüzlerce yazılım uygulaması bulunuyor. Bundan sonraki en büyük hedefimiz, Türkiye’de oluşan bu yetkinliği, yeteneği ve tecrübeyi uluslararası pazarlara açmak. Hem uydu teknolojilerinde hem de dijital dönüşüm alanında küresel ölçekte daha fazla yer almak istiyoruz.” diye konuştu.