07 Ekim 2021
Genel

Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Ulaştırma Şurası'nda “Haberleşmede Dijital Reform: Dijital Yollar” konulu panele katıldı. Panelde, Türkiye’deki akıllı ulaşım sistemleri, kablosuz haberleşme teknolojileri ve akıllı şehir altyapısında Türksat’ın önemini anlatan Ertok, Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi’ne yönelik de açıklamalarda bulundu.

Lojistik, Mobilite ve Dijitalleşme temasıyla başlayan Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nın ikinci gününde Haberleşmede Dijital Reform: Dijital Yollar” Paneli, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Gazeteci Hakan Çelik’in moderatörlüğünde başladı. Panelde akıllı ulaşım sistemleri, bağlantılı araçlar, otonom ve sürücüsüz araçlar, kablosuz haberleşme teknolojileri, akıllı otoyollar, otomasyon sistemleri gibi konular masaya yatırılırken, panele konuşmacı olarak katılan Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, dijital dönüşüm uygulamalarında  Türksat’ın konumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Dijital dönüşümde iletişim ağının sürdürülebilir, hızlı ve güvenli olmasının önemli olduğuna değinen Ertok, bu anlamda Türksat olarak Türkiye’nin elektronik devlet uygulamalarının güvenliğini de başarıyla sağladığına işaret etti. Türksat Veri Merkezi ile iletişime geçen tüm ağların kriptolu olarak haberleştiğini belirten Ertok, Türksat’ın verinin bütünlüğünü, güvenliğini ve gizliliğini en üst düzeyde kontrollü olarak sağladığını vurguladı.

Akıllı Çözüm Projelerinde Türksat’ın Rolü

Ertok, uydu, bilişim ve kablo hizmetleri alanında faaliyet gösteren bir kurum olarak; akıllı şehir projelerinde yerel yönetimler başta olmak üzere kurumların en büyük çözüm ortağının da Türksat olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizin akıllı şehirler alanında globalde adından söz ettirecek projelere imza atmasında rolümüzün olması Türksat için en büyük gurur kaynaklarımızdan biri” dedi. Ertok, Antalya Akıllı Şehir Projesi başta olmak üzere Türkiye’nin birçok noktasında akıllı yol ve otoyol projelerini Türksat’ın hayata geçirdiğine dikkat çekti.

E-devlet altyapısı gelişiyor.

Ertok, Covid -19 süreci nedeniyle internet altyapısı ile birlikte e-devlet altyapısının da kullanım oranlarının büyük oranda arttığına işaret etti. e-Devlet uygulamalarının vatandaşlar, işletmeler ve hükümet arasındaki etkileşimi daha rahat bir hale getirdiğini belirten Ertok, sistemin güvenliğinin de büyük önemi olduğunu ifade etti. Vatandaşların e-Devlet uygulamaları sayesinde 7 gün 24 saat devlet hizmetlerine erişim rahatlığına kavuştuğuna işaret eden Ertok, Geçen yıllarla kıyaslandığında e-Devlet Kapısı’nın 2019‘daki toplam kullanıcı giriş sayısına, 2021 yılının ilk 5 ayında ulaşıldığını anlatarak bu kapsamda altyapının da sürekli olarak yenilendiğini ve geliştirildiğini vurguladı.

Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi

Ertok, Türksat tarafından hayata geçirilen Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi’nin de başlatıldığını anımsatarak, proje ile akıllı ulaşım sistemleri uygulamalarında altyapı olarak fiber optik ve kablosuz teknolojilerin yanı sıra, bu altyapıların ulaştırılamadığı bölgelere uydu haberleşme altyapısı kullanılarak iletişimin sağlandığını anlattı. Proje ile birlikte, yerli ve milli olarak geliştirilen IoT ve SOTM antenler ile uydu teknolojileri kullanılarak merkez üzerinden araçların haberleşmesinin sağlandığını belirten Ertok, proje ile uydu yer sistemlerinin geliştirilmesi ve oluşturulacak sistem mimarisi ile yenilikçi araç teknolojilerinin ve kullanılacak platformların ortak haberleşme ağının oluşturulmasını amaçladıklarını da anlattı. Ertok, projedeki ana hedeflerden birinin Türkiye’ye ait Ulusal AUS mimarisinin oluşturulması olduğunun da altını çizdi.