30 Mart 2016
Bilişim
Genel
Kablo
Uydu

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı değerlendirmede Türksat'ın 2015 yılında faaliyet karının 142 milyon liraya, dönem karının 217 milyon liraya, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karını (FAVÖK) ise 270 milyon liraya çıkardığını bildirerek, "Şirket tarihinin en yüksek finansal rakamlarına ulaştı" dedi.

Prof. Dr. Gül açıklamasında, 2015 yılı finansal gerçekleşmelerine göre Türksat A.Ş.'nin net satışlarının 846 milyon lirayı aştığını belirterek, "Şirketin faaliyet gelirlerinde yıllık bazda yüzde 24’lük bir artış sağlandı. Türksat’ın sahip olduğu varlıkların değeri, 2 milyar 155 milyon lira olarak hesaplanırken, dönem yatırım tutarı 301 milyon lira olarak gerçekleşti" diye konuştu. 

Türksat'ın 2015 yılında faaliyet karının 142 milyon liraya, dönem karının 217 milyon liraya, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karını (FAVÖK) ise 270 milyon liraya çıkararak, şirket tarihinin en yüksek finansal rakamlarına ulaştığına dikkati çeken Gül, Türksat 4B haberleşme uydusunun uzaya fırlatıldığı 2015 yılı içinde operasyonel olan uydu sayısının 4’e çıktığını söyledi.

Türksat uyduları üzerinden yayın yapan kanal sayısının 565’e, hizmet sunulan VSAT terminali sayısının ise 5 bin 138’e ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Gül, kablo hizmetlerinin tüm il merkezlerine yaygınlaştırma çalışmaları devam ederken 2015 yılı sonunda kablo platformu üzerindeki abone sayısının Teledünya‘da 798 bin 421’e, Uydunet’te ise 629 bine çıktığına işaret etti. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına Türksat, tarafından işletilen e-Devlet Kapısı’nda 2015 yılı sonu itibarıyla kayıtlı kullanıcı sayısının 26 milyona yaklaştığına dikkati çeken Gül, internet bankacılığı üzerinden e-Devlet Kapısı’na erişim uygulaması ve üniversitelerle birlikte Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarına e-Devlet Kapısı üzerinden kayıt gibi önemli hizmetler 2015 yılı içinde devreye alındığını anımsattı. 

Türksat’ın, Türkiye’nin teknolojik gelişimine öncülük etme misyonu doğrultusunda, TRT ve Türksat işbirliğiyle Türkiye’nin 4K yayın yapan ilk TV kanalı kurulduğunu anlatan Gül, "4K yayın teknolojisinin Türkiye’de geliştirilmesine yönelik olarak özel sektörün Ar-Ge çalışmalarına Türksat tarafından destek verildi ve gerekli test ortamı sağlandı. Tüm bunların yanı sıra 2015 yılı, Türksat’ın halka arzı için hazırlık çalışmalarının yapıldığı, finansal tabloların uluslararası finansal raporlama standartlarına uygun olarak çıkarıldığı ve söz konusu kapsamda bağımsız denetim sürecinin yürütüldüğü bir yıl oldu. 2004'te kurulmuş genç bir şirket olarak, gerek finansal gerekse sektörel açıdan sürekli büyüyen Türksat, 2023 Türkiye’sinin 10 küresel markasından biri olmayı, Dünya’da tanınan, değeri daha da yükselen ve tüm Dünya’yı kapsayan küresel bir uydu operatörü olmayı hedefliyor" dedi.