22 Aralık 2023
Uydu

Karasal iletişim altyapısı olmaması nedeniyle internet kullanamayan köy okullarına Türksat uyduları üzerinden verilen genişbant internet hizmetinin alanı genişliyor. Bu kapsamda uydu üzerinden internet hizmeti verilen okul sayısı geçen yıla oranla yüzde 22,6 artışla 2 bin 227 köy okuluna ulaştı.

Okullara Türksat A.Ş.’ye ait haberleşme uyduları üzerinden internet hizmeti sağlanmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Türksat A.Ş. arasında 2019 yılında iş birliği protokolü imzalanmıştı. Bu protokol sayesinde binlerce köy okulu internetle buluştu.

Özellikle sarp arazilerde bulunan ve karasal bağlantının olmadığı köy okullarının internete kavuşturulması amacıyla Türksat tarafından köy okullarına Türksat VSAT (Küçük Çaplı Uydu İstasyonu) anteni kurulumları yapılıyor.

Bu kapsamda 2021 yılında bin 366 okulda, 2022 yılında da bin 817’ye okula aktif uydu interneti sağlandı. Uydu üzerinden internet verilen okul sayısı 2023 yılı sonu itibariyle geçen yıla oranla yüzde 22,6 artışla toplam 2 bin 227’ye ulaştı. Türksat 5B’nin hizmete girmesiyle bu okullara verilen uydu internet hızı ise 100 Mbps’nin üzerine çıkartıldı. VSAT antenleri ile Türksat uyduları üzerinden yüksek hızda internet hizmetinin, altyapısı olmayan tüm okullarda yaygınlaştırılması planlanıyor.