29 Ocak 2016
Genel

Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme A.Ş.’de örgütlü çalışanları kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.

Hak-İş’e bağlı Öz İletişim-İş Sendikasının örgütlü olduğu Türksat’ta gerçekleşen imza törenine, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Öz İletişim-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Nur Güllüoğlu ile Hak-İş’e bağlı sendikaların genel başkanları ile Türksat çalışanları katıldı.

Genel Müdür Prof. Dr. Gül, Türksat’ı geleceğe taşımanın çok önemli olduğunu ve bunun çalışanların katkısıyla gerçekleşeceğini söyledi. Kurumu Dünya çapında bir şirket hâline getirmek için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade eden Prof. Dr. Gül, hâlihazırda 4 haberleşme uydusuna sahip olduklarını, 2023’e kadar en az 10 uydularının daha olacağını belirtti.

Prof. Dr. Gül, bilişimde birlikte çalıştıkları firmaların projelerini yurtdışına ihraç edeceklerini, Türkiye’yi bilişim ve yazılım projeleri ihraç eden bir ülke hâline getireceklerini bildirdi.

Sürdürülebilir ve büyüyen bir şirketin önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Gül, şunları söyledi:

Ücretler konusunda adalet yok, geldiğimden beri bunu düzeltmek için çaba sarf ediyorum. Toplu İş Sözleşmesinin sonuçlanmasını bekledik, ücretlerin adil olmasını sağlayacak ‘skala sistemini’ birlikte yapacağız. Bunun yapılması gerekiyor. Bütün şirketi düşündüğümüz zaman adaletin sağlanması için bunun yapılması şart.

Prof. Dr. Gül, Toplu İş Sözleşmesinin çalışanlara hayırlı olmasını diledi.

Engelli ya da engelli yakını olanlara haklar getirildi

Gerçekleşen sözleşmede birçok yeniliğin bulunduğunu belirten Öz İletişim-İş Sendikası Genel Başkanı Güllüoğlu ise konuyla ilgili şu örneği verdi:

Örneğin engelli veya bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan arkadaşlarımıza çeşitli izin haklarıyla, bazı idari ödemeler getirdik. Artık Türksat rahatlıkla ‘Ben engelli dostu bir şirketim’ diyebilir.”

Güllüoğlu, “mobbing” konusuna da TİS’te yer verildiğini aktararak, sözleşmeye farklı konularda çeşitli ödemelerin eklendiğini bildirdi.

Törende konuşan Hak-İş Genel Başkanı Arslan, konfederasyon ve sendika için tarihi bir gün yaşandığını söyledi. TİS sürecinden önce örgütlenme aşamasında da bazı farkındalıklar gerçekleştirdiklerini belirten Arslan, işçi-işveren ilişkilerine zarar verecek bir çatışmanın asla vuku bulmadığını, ilk günden itibaren karşılıklı iletişim aracılığıyla sorunları çözdüklerini ifade etti.

Arslan, ciddi bir müzakere süreci yaşandığını vurgulayarak, Genel Müdür Prof. Dr. Gül başkanlığındaki ekibin ve sendika ile konfederasyon ekibinin çok uzun ve yorucu bir süreci tamamladığını dile getirdi.

Türksat’ın Dünya çapında bir şirkete dönüşmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Arslan, şu şekilde konuştu:

Türksat, hizmetleriyle ne kadar öne çıkabilirse bizim de çalışanlar olarak buradan ciddi bir şekilde pay almamızı sağlayacaktır. Türksat başarılı olursa, imkânları, kaynakları geliştirilebilirse buradan en fazla payı da çalışanları alacaktır. Biz de bunun için elimizden gelen gayreti göstermeye söz verdik.

Türksat’ı geleceğe taşıma konusunda bir model önerilerinin bulunduğuna değinen Arslan, şunları da söyledi:

Sayın Genel Müdürümüz de bize güvendi, bu hedefimize doğru yürürken birlikte çalışacağımıza inandı. Toplu İş Sözleşmesini de bu çerçevede imzalıyoruz. Kuşkusuz Türkiye’nin en iyi sözleşmesi değil. Aldığımız ücret Türkiye’nin en iyi ücreti de değil ama, iş kolunu dikkate alırsanız, hem sistematik, hem içerik, hem de kazanılmış bir kısım yeni haklar olarak gerçekten özel bir toplu iş sözleşmesi oldu.

Konuşmaların ardından Türksat’taki örgütlü çalışanları kapsayan Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.