Türksat, yerli teknolojiyi dünyaya taşıyan stratejik bir güç olduğunu Kamu Bilişim Zirvesi’nde bir kez daha ortaya koydu. Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Türksat’ın yalnızca teknoloji üreten bir kamu şirketi olmadığını belirterek, “Türksat’ın esas amacı kamu bilişim çözümleriyle dijital dönüşüme liderlik etmek, kamu hizmetlerinin dijital sunumunu daha etkin hâle getirmek ve tahayyül edilen dijital devletin inşasında ‘ana sunucu’ konumunda yer almaktır.” dedi.
Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda öncü rol üstlenen Türksat, 10-13 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenen 12. Kamu Bilişim Zirvesi’nde yerini aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda, Kamu Bilişim Derneği tarafından bu yıl “Pozitif İletişim” temasıyla düzenlenen zirvede Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve çok sayıda kamu-özel sektör temsilcisinin katılımıyla dijital dönüşümün çok boyutlu etkileri masaya yatırıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek; Türksat’ın yalnızca teknoloji üreten bir kamu şirketi değil, aynı zamanda dijitalleşmenin küresel taşıyıcısı olduğunu vurguladı. Yüksek, Türkiye’nin dijital kamu altyapısını oluşturan kurum olarak bu sürecin hem mimarı hem stratejik rehberi olduklarının altını çizdi.
Türksat, Yerli ve Millî Teknolojinin İhracatçısı
Prof. Dr. Yüksek, özellikle yerli ve millî yazılım ile donanım altyapılarının uluslararası pazarlara taşınması konusuna dikkat çekti. Türksat’ın, geliştirdiği çözümleri bütünleşik ve stratejik bir yapıda sunarak; yalnızca operasyonel verimlilik değil, sürdürülebilirlik açısından da örnek bir model oluşturduğunu söyleyen Yüksek, “Bu yaklaşım sayesinde Türkiye’de geliştirilen kamu bilişim hizmetleri, başta ‘gönül coğrafyamız’ olmak üzere, pek çok ülkeye örnek teşkil ediyor. Türksat, teknoloji ihracatçısı kimliğini güçlendiriyor.” diye konuştu.
“Kamu Bilişiminde Yalnızca Sunucu Değil, Lideriz”
Prof. Dr. Yüksek; Türksat’ın dijital dönüşümde pasif bir aktör değil, aktif bir lider olduğunu vurgulayarak, “Türksat’ın esas amacı kamu bilişim çözümleriyle dijital dönüşüme liderlik etmek, kamu hizmetlerinin dijital sunumunu daha etkin hâle getirmek ve tahayyül edilen dijital devletin inşasında ‘ana sunucu’ konumunda yer almaktır. Biz sadece kamu hizmetlerini dijitalleştiren bir yapı değiliz. Türkiye’nin hayal ettiği dijital devletin altyapısını kuran, yöneten ve sürdüren bir ana sunucu gücüyüz.” dedi. Dijital kamu hizmetlerinin etkinliği, sürdürülebilirliği ve erişilebilirliğinin ancak stratejik bir yapı ile mümkün olacağını söyleyen Yüksek, Türksat’ın bu vizyonla hem ulusal hem de küresel ölçekte yön tayin eden bir kurum hâline geldiğini ifade etti.
-Dijital Egemenlik, Stratejik Vizyon
e-Devlet Sistemi'nin sunduğu ekonomik ve zamansal tasarrufun toplumsal hayata katkılarına da değinen Yüksek, bilişimde ürünleşme kabiliyetinin uluslararası rekabet açısından stratejik bir unsur olduğuna dikkat çekti. Uydu haberleşme hizmetlerinin hem savunma hem de iletişim altyapısı için kritik rol üstlendiğini belirten Yüksek; Türksat’ın sadece teknolojiyi değil, aynı zamanda değer odaklı bir dijital dönüşümü temsil ettiğini söyledi. Yüksek, dijitalleşme yolunda yürütülen uluslararası iş birliklerinin Türkiye’nin gönül coğrafyasıyla olan bağlarını daha da güçlendirdiğini vurguladı. Yüksek, “Biz sadece Türkiye için değil, dost ve kardeş ülkeler için de dijital kamu hizmetlerinin yolunu açıyoruz.” dedi.