01 Ocak 2017
Genel

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bakanlığın 2016 faaliyetlerini değerlendirdiği ve 2017 hedeflerini açıkladığı basın toplantısında TCDD Kule Restoran’da basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Havacılıktan, demiryollarına, karayollarından Keçiören Metrosu’na kadar devam eden birçok projeye ilişkin açıklamalar yapan Bakan Arslan Türksat 4A haberleşme uydusunda yüzde 96’lık doluluk oranına ulaşıldığını belirtirken, ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın üretiminin devam ettiğini, Türksat 5A ve Türksat 5B uydularının sözleşmelerinin ise 2017’de imzalanacağını bildirdi. Arslan bir soru üzerine Türksat'ın da Türk Lirası’nı desteklemek için televizyon kanallarının kira bedellerinde dolar kurunu 3,30 lirada sabit tutacağını söyledi.

Arslan, milli ve yerli arama motoru konusundaki çalışmaların sürdürülerek projenin geliştirileceğini söyledi. Bakan Arslan, e-Devlet üzerinden engellilere yönelik yeni hizmetleri sunacaklarını bildirdi.

Arslan, haberleşme alanında bu yıl 415 milyon lira yatırım yapıldığını, son 14 yılda sektöre yapılan yatırım miktarının 90,3 milyar lira olduğunu söyledi. Genişbant abone sayısının 59 milyonu geçtiğini, mobil abone sayısının 74,5 milyon olduğunu anlatan Arslan, fiber uzunluğun 284 bin kilometreye ulaştığını kaydetti.

Fizibilite ihalesi yapılan Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi için mali tekliflerin alınacağını belirten Arslan, “Verilerin ülkemizde kalmasını çok önemsiyoruz. Bununla ilgili Kanun Hükmünde Kararname ile bu sektörü teşvik verilen sektörler arasına soktuk. Bu önemli bir uygulamaydı; verilerin ülkemizde kalması, değerlendirilebilmesi, sonuçlar elde edilmesi çok önemliydi.” şeklinde konuştu.