23 Haziran 2016
Genel

Türksat A.Ş. ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasında Açıköğretim okulu öğrencisi ve mezunlarına ait mezuniyet belgesi, öğrenci belgesi, hizmete özel belge ve tamamlama belgesi gibi en çok talep edilen bazı belgelerin e-Devlet Kapısı üzerinden sunumuna ilişkin protokol imza töreni 22 Haziran 2016 tarihinde UDHB Konferans Salonunda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ile Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın da katılımıyla imzalandı.

MEB Bakanı Yılmaz: “MEB'in e-Devlet Kapısı üzerindeki ilk belgesi”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, açıköğretim okullarının çeşitli nedenlerle öğrenimini tamamlayamamış bireylere yönelik olarak yurtiçinde ve yurtdışında hizmet verdiğini vurguladı. Bakan Yılmaz, bundan sonra açıköğretim okulu öğrencilerine ve mezunlarına ait mezuniyet belgesi, öğrenci belgesi, hizmete özel belge ve tamamlama belgesinin e-Devlet Kapısı üzerinden verileceğini bildirdi. Belgeyi alan kurumların da belgenin güvenliğini yine e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulayabileceklerini ifade etti.

Açıköğretim okullarından engelliler, tutuklular ve hükümlüler ile askeri kışlalarda görev yapan er ve erbaşların da faydalandığını dile getiren Yılmaz, bu okulların öğrenci sayısının her geçen gün arttığını, kayıtlı öğrenci sayısının 3 milyon 700 bin, aktif öğrenci sayısının ise 1 milyon 600 bin dolayında olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, “Ulaştırma Bakanlığı ile imzalanacak protokol çerçevesinde verilecek hizmetler 5 milyon 300 bin vatandaşımızı ilgilendirmektedir” dedi.

Bakan Yılmaz, şunları da söyledi:

Öğrencilerimiz herhangi bir yere bağlı olmadan e-Devlet Kapısı’ndan mezuniyet belgesi, öğrenci belgesi, hizmete özel belge ve tamamlama belgesi gibi en çok talep edilen bazı belgeleri bu sistem üzerinden alabilecek. Çalışma sonucunda, açıköğretim okul öğrenci ve mezunları, resmi geçerliliğe sahip barkodlu öğrenci belgesi ile mezuniyet belgesini e-Devlet Kapısı üzerinden zaman ve mekândan bağımsız olarak hızlı ve güvenli bir şekilde alacak. Belgeyi alan kurumlar da belgelerin güvenliğini yine e-DevletKapısı üzerinden doğrulayabilecekler. Bunun önemi nedir? Milli Eğitim Bakanlığı olarak ilk defa e-Devlet Kapısı üzerinden belge verecek olmamızdır.

UDH Bakanı Arslan: “Hedefimiz e-hizmetleri bütünleşik hâle getirmek”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, e-Dönüşüm/e-Devlet İşbirliği Protokolü’nün 5 milyon 300 kişiye hizmet edecek olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, “An itibarıyla e-Devlet Kapısı üzerinden 246 farklı kurumun, bin 498 farklı hizmetini 28 milyonunun üzerinde vatandaşın ayağına götürüyoruz.” dedi.

Bakan Arslan, protokolün 5 milyon 300 kişiye hizmete aracılık edecek olmasından duydukları memnuniyeti belirterek, Türkiye’de bilişim teknolojilerinin hızla gelişmesiyle toplumun ihtiyaçlarının da değişiklik göstermeye başladığını ifade etti.

e-Devlet uygulamalarının toplumun değişen ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde cevap verilmesini sağladığını vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

Bakanlığımızın e-devlete ilişkin yeni görev ve sorumlulukları kapsamında yönetmelik ve benzeri çalışmaları tamamlanmıştır. 2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı çalışmaları tamamlanmıştır. Bu kapsamda e-devlet ekosisteminin oluşturulması, ülkemizin dijital dönüşümü tamamlanması, dağınık yapıdaki uygulamaların bütünleşik hâle getirilmesi hedeflenmiştir.

e-Devlet Kapısı’nın zamandan ve mekândan tasarruf sağladığına dikkat çeken Arslan, e-Devlet mobil uygulaması üzerinden 6 milyondan fazla kullanıcıya, 381 farklı hizmeti ulaştırdıklarını da söyledi.

Bakan Arslan, şunları söyledi:

Bu protokol ile eğitime yönelik başarılı ve geniş kitleleri ilgilendiren birçok hizmetin e-Devlet Kapısı üzerinden sunulmasını sağlanacaktır. e-hizmetlerin e-Devlet Kapısı’na entegrasyonu, sayısal veri, bilgi ve belge paylaşımı, bulut bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgi güvenliği, eğitim müfredatında e-devlet ile ilgili içerik ve farkındalığın oluşmasına ilişkin ana başlıklardan oluşmaktadır. Bu aşamanın ilk adımı olarak, her yıl vatandaşımızın günlerini kuyruklarda geçirmesine neden olan açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin ve mezunlarının ihtiyaç duydukları belgeleri e-Devlet Kapısı üzerinden alabilme imkânı sağlanmış olacaktır.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve Bakan Arslan, protokolü imzaladı.