02 Mayıs 2024
Bilişim

Uluslararası AUS Türkiye Zirvesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun himayelerinde başladı. Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok'un açılışına katıldığı zirveye Türksat tarafından geliştirilen K-AUS Test ve Uygulama Koridoru ile AUS Merkez Yazılım IoT Platformu’nun yanı sıra Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi damga vurdu.

Summits 4. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi, Hacettepe Üniversitesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Zirvenin açılışında konuşan Uraloğlu, "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırladıklarını açıkladı. AUS alanına ilişkin temel sorumluluklarının yerli ve millî kaynaklardan yararlanan, verimli, güvenli, etkin, sürdürülebilir akıllı bir ulaşım ağının oluşturulması olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Türkiye'de AUS çalışmalarının elektronik ücret ödeme sistemleriyle başladığını aktardı. Uraloğlu, bu alanda serbest geçiş sistemini hayata geçirdiklerini ve bunu ülke genelinde yaygınlaştıracaklarını ifade ederek, ulusal AUS mimarisi geliştirme çalışmalarının tamamladığını da vurguladı. Uraloğlu, "Ülkemizin ulusal AUS mimarisi oluşturma sürecinde dünya literatür taraması ve iyi uygulama örneklerini inceleyerek ülkemizin mevcut ihtiyaçları ve gelecek perspektifini dikkate aldık. Aynı zamanda AUS mimarisini yerelleştirme ve özgünleştirme çalışmaları ile ilgili hizmet paketlerini belirledik. Ulusal AUS mimarisine ait mimari katmanların, hizmet paketlerinin ve mimari yazılım aracının yer aldığı Ulusal AUS Platformu'nu da yakında kamuoyunun hizmetine sunacağız. Söz konusu platformda, AUS sektörüne ait projeler, mevzuat, ulusal ve uluslararası alanda yapılan çalışmalar ve etkinlikler de yer alacak." dedi.

Akıllı Ulaşım Sistemleri Uydu Üzerinden Birbiriyle Haberleşiyor


Ülkede AUS uygulamalarının yaygınlaştırılmasında kullanılacak standartları ve haberleşme çözümlerini de belirlediklerinin altını çizen Uraloğlu, mevcut haberleşme altyapılarının coğrafi koşullar nedeniyle uygun olmadığı durumlarda, akıllı ulaşım sistemlerinin uydu üzerinden birbirleriyle haberleşmesini sağladıklarına işaret etti.
Otonom araç, araç-araç, araç-altyapı haberleşme teknolojileri gibi yeni nesil teknolojilerin takibi amacıyla Türksat ile Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) Uygulama Koridoru'nun kurulması çalışmalarına başladıklarını dile getiren Uraloğlu, İstanbul'da Hasdal ve İstanbul Havalimanı arasında kurulacak koridor ile kazaların ve trafik sıkışıklığının azaltılmasını, trafik güvenliğinin sağlanmasını, yakıt tüketimi ve çevresel olumsuz etkilerin azaltılmasını amaçladıklarını anlattı.

"Elektrikli şarj ağı planlama çalışmalarını yürütüyoruz"


Elektrikli araçlara ilişkin faaliyetlerinin sürdüğüne işaret eden Uraloğlu, bu araçların ülkemizde de yaygınlaşması için gerekli teknik ve idari altyapıya yönelik çalışmaların yapıldığını söyledi. Uraloğlu, "Elektrikli araç şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması için ilgili bakanlıklarımız ile koordine olarak çalışıyoruz. Ülkemiz kara yolu ve demir yolu ağında, uygun lokasyonlarda ve kapasitede şarj altyapısı oluşturulabilmesi için elektrikli şarj ağı planlama çalışmalarını da yürütüyoruz. Şehirlerde bisiklet kullanımı ve mikro mobilitenin yaygınlaştırılması eylemlerimizle trafik sıkışıklıklarının azaltılmasına katkı sunuyoruz." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türksat standını ziyaret ettiler.