Image
vsat-sistemleri

Uydu haberleşme sistemi bir veya daha fazla uydu üzerinden haberleşme hatlarını/linklerini içerir. Bu linklerin her biri bir çift yer istasyonu ve bir uydudan oluşmaktadır. Bu linklerin her biri, mikrodalga sinyalini uyduya gönderen (uplink) bir verici yer istasyonu, bu sinyali uydudan alan (downlink) bir alıcı yer istasyonu ile uygun frekans ve güce sahip bir uydu sisteminden oluşmaktadır. (Şekil 2) Bir uydu yer istasyonu anteni önündeki “feed” aparatının özelliğine göre aynı anda alış ve verişte yapabilmektedir.

Uydu haberleşme sistemleri olarak günümüzde en çok kullanılan sistemler VSAT uydu sistemleridir.

 

VSAT Uydu Sistemleri

VSAT (Very Small Aperture Terminal) sistemi küçük çaplı (0,7 - 2,4 m) antenlere sahip uydu yer istasyonlarının genel adıdır.

VSAT sistemi, “merkez yer istayonu” (Hub istasyonu) ile coğrafi olarak birbirinden uzak noktalar arasında çift yönlü uydu iletişimi sağlayan bir sistemdir. VSAT sistemi, ses, veri, video konferans, internet, intranet gibi birçok hizmeti destekler.

VSAT sistemleri üzerinden çalışan terminaller, star (yıldız) topolojiye göre çalıştıklarında terminalden çıkan bir trafik her zaman merkez istasyona (Hub) inmek zorundadır. Mesh topolojide çalışan VSAT terminallerinde ise trafiğin Hub’da toplanma zorunluluğu olmayıp terminalden terminale doğrudan uydu üzerinden haberleşme sağlanmaktadır.

Merkez VSAT hub istasyonundan terminallere doğru çıkılan taşıyıcıya (terminallerin alışını yaptığı taşıyıcıya) “outbound” (outstream), terminallerden merkez Hub’a doğru çıkılan taşıyıcıya “inbound” (upstream) taşıyıcı adı verilir.

VSAT sistemi günümüzde birçok kamu kurumu ve özel şirket tarafından çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. 

Nasıl Çalışır?
Başvuru

 VSAT Sistemi Ekipmanları

VSAT sistemi ekipmanları aşağıda sıralanmıştır.

  • Anten Ayağı
  • Anten Mount
  • Reflektör (Çanak Anten)
  • De-Icing Ünitesi (Anten Isıtıcı Ünitesi ) Opsiyonel
  • İndoor Ekipman (Uydu Modemi - Satellite Router) İç Ünite
  • LNB-BUC-FEED Ekipmanı ve RG-6 Kablo-Konektör

Anten Ayağı

VSAT Sistemlerinde anten ekipmanının yere sabitlenmesi için kullanılan galvanizli demir profilden yapılmış ayaktır. (Resim 4) Anten ayakların ölçüleri aşağıdaki şekilde verilmiştir. (Şekil 4)

anten-ayagi

Resim 4

anten-ayagi

anten-ayagi-3

Şekil 4

Anten Mount

VSAT Sistemlerinde anten ekipmanının anten ayağına oturmasını sağlayan ana taşıyıcı kısımdır. (Resim 5)

anten-mount

Resim 5

Reflektör (Çanak Anten)

VSAT Sistemlerinde Elektromanyetik dalgayı toplayarak FEED ünitesine odaklayan ana parçadır.

(Resim 6)

reflektor

Resim 6

De-icing Ünitesi (Anten Isıtıcı Ünitesi )(Opsiyonel)

VSAT Sistemlerinde anten ekipmanının arka kısmına monte edilen kış şartlarına anten üzerinde kar ve buz birikmesini engellemek için kullanılan bir ısıtıcı sistemdir. De-icing sisteminin manuel konumunda sürekli ısıtma yapar, otomatik konumda ise sensör sistemi kar ve buzu algıladığında ısıtma yapmaktadır. Ayrıca Antenin ön kısmındaki Feed yapısının üzerinde sarılan bir rezistansda (de-icing ünitesinden bir parçası olan ısıtıcı kablo) bu FEED üzerindeki kar ve buzları eritmektedir. (Resim 7)

deicing

Resim 7

İndoor Ekipman (İç Ünite)(Uydu Modemi - Satellite Router)

VSAT Sisteminin asıl parçalarından olan Uydu Modemi, müşteri tarafında kullanılmakta olup dış ortamdaki antene bağlı olarak çalışan iç ortam ekipmanıdır. Ara yüzünün Ethernet olması nedeniyle yönlendirme(routing) işlemleri de yapmaktadır. Modülatör, Demodülatör, veri işleme birimi, IP yönlendirme bölümü, Ethernet ara yüzü bölümleri gibi bölümlerden oluşmaktadır. Uydu modemi, arka taraftaki müşterinin lokal ağının (LAN) uydu iletişimine uygun olarak HUB İstasyon tarafındaki büyük ağ ile (WAN) entegresyonunu ve müşteri bilgilerinin, uydu iletişiminde kullanılan formatta iletilmesinden sorumludur. İç ünite olarak da isimlendirilen uydu modemi mutlaka kuru, temiz, serin bir ortamda kesintisiz güç kaynağına (UPS) bağlı olarak çalıştırılmalıdır.  (Resim 8)

indoor

Resim 8

LNB-BUC-FEED Ekipmanı

VSAT Sistemlerinde antenden alınan çok zayıf elektriksel sinyalleri daha alt frekansta ve daha güçlü bir şekilde uydu modemine yönlendiren ekipmana LNB denir. Uyduya iletilecek sinyalleri uydu frekansına ve anten üzerinden uyduya iletilecek sinyali kuvvetlendiren ekipmana BUC adı verilir.  LNB ve BUC ekipmanlarından gelen sinyalleri anten ekipmanına göndermeye ve almaya yarayan üniteye ise FEED adı verilir. FEED’in LNB ve BUC ile bağlantısını OMT adı verilen ünite sağlamaktadır. (Resim 9)

Inb-buc

Resim 9

 

RG6 Kablo-Konnektör

VSAT Sisteminde uydu modemi ekipmanına gelen ve giden uydu sinyallerini anten üzerinde takılı olan LNB ve BUC ekipmanına ileten özel uydu kablosudur. (Resim 10)

rg6

Resim 10

VSAT uydu sistemlerinde kullanılan RG6 Kabloların özel koruma kılıflı ve dual olması gerekmektedir. (Resim 11)

rg6-2

Resim 11

RG6 Kablo için özel contalı F type konektör kullanılması gerekmektedir. (Resim 11)

rg6-3

Resim 12

Aşağıda bilgileri yer alan iletişim merkezimiz üzerinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.

Türksat Uydu Hizmetleri İletişim Merkezi

0 850 370 70 70